Προετοιμασία 40′, Αναμονή: 12 ώρες, Ψήσιμο: 3 ώρες περίπου

ΥΛΙΚΑ (για 6 -8 μερίδες)

2 κιλά σπάλα από μαύρο χοίρο χωρίς κόκαλα, κομμένο σε μερίδες

2 καρότα κομμένα σε φέτες

2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

1/2 σελινόριζα κομμένη σε χοντρά καρέ

0,5 lt κόκκινο κρασί

5 κεδροκούκουτσα

2 φύλλα δάφνη

1 κουτ. σούπας αλεύρι

10 κόκκοι μαύρο πιπέρι

Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Για τον πουρέ σέλινο

2 μεγάλες σελινόριζες (400 γρ. περίπου η καθεμία) κομμένες σε χοντρά καρέ

100 ml γάλα

100 γρ. βούτυρο

1 φύλλο δάφνη

1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

2-3 σταγόνες λεμόνι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το κουσκουσάκι σελινόριζας

1 σελινόριζα, περίπου 400 γρ., κομμένη σε χοντρό καρέ

10 γρ. σχοινόπρασο (αν δεν βρούμε χρησιμοποιούμε φρέσκο κρεμμυδάκι)

30 ml ελαιόλαδο

5 ml μηλόξιδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα πράσα

4 μικρά πράσα

1 – 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Μισό λεμόνι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα σκεύος βάζουμε το κρέας με όλα τα υλικά, το κρασί και τα μπαχαρικά να μαριναριστούν αποβραδίς.

Την επόμενη μέρα αφαιρούμε το κρέας από τη μαρινάδα και τη σουρώνουμε. Κρατάμε σε δύο διαφορετικά σκεύη τα μπαχαρικά και το κρασί. Αλατίζουμε το κρέας και το σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα με καπάκι που μπορεί να μπει στον φούρνο. Αν δεν διαθέτουμε, κάνουμε τη διαδικασία αρχικά σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρει χρώμα, αφαιρούμε το κρέας και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και τα μπαχαρικά της μαρινάδας να σοταριστούν. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, ρίχνουμε μια κουτ. σούπας αλεύρι, σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το κρέας και συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθούν τα 2/3 του κρέατος. Αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Στη συνέχεια, αν η κατσαρόλα μας μπορεί να μπει στον φούρνο, την κλείνουμε με το καπάκι και τη βάζουμε στον φούρνο. Διαφορετικά, μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε μια γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί που θα κλείσουμε καλά με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στον φούρνο.

Ψήνουμε στους 160°C για δυόμισι ώρες γυρίζοντας το κρέας κάθε 40′.

Αφαιρούμε το κρέας, σουρώνουμε το ζουμί σε μια μικρότερη κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Πουρές σέλινο

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό βούτυρο και τσιγαρίζουμε τη σελινόριζα να μαραθεί. Πριν πάρει χρώμα, ρίχνουμε το γάλα, τα μυρωδικά και συμπληρώνουμε με νερό ίσα που να σκεπαστούν τα κομμάτια σελινόριζας. Μόλις βράσουν, αφαιρούμε τη δάφνη, σουρώνουμε και πολτοποιούμε σε μπλέντερ προσθέτοντας το υπόλοιπο βούτυρο, αλατοπίπερο και 2 σταγόνες λεμόνι. Διατηρούμε τον πουρέ ζεστό.

Κουσκουσάκι σελινόριζας

Βάζουμε τη σελινόριζα σε δόσεις στο μπλέντερ, πατώντας διαδοχικά το κουμπί με σκοπό να πάρει η σελινόριζα τη μορφή κους κους και όχι αλοιφής. Ρίχνουμε όλο το κουσκουσάκι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Πράσα

Καθαρίζουμε τα πράσα κόβοντας μόνο τα μουστάκια, αφήνοντας το κοτσάνι ώστε να κρατάει τα φύλλα. Κρατάμε όλο το λευκό κομμάτι και λίγο από το πράσινο, μέχρι το σημείο που δεν έχουν ανοίξει τα φύλλα. Κόβουμε τα πράσα κατά μήκος στη μέση, τα λαδώνουμε και τα αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε σε ένα τηγάνι γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4′ – 5′ από κάθε πλευρά, να πάρει ωραίες γραμμές και να μαλακώσει. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι σε κάθε πράσο.

Σερβίρισμα

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Στο κέντρο του πιάτου βάζουμε 1 – 2 κουτ. σούπας από το κουσκουσάκι σελινόριζας και πάνω του τοποθετούμε το κρέας. Σερβίρουμε 1 – 2 κουταλιές πουρέ από τη μια και από την άλλη ένα πράσο. Τέλος, περιχύνουμε με λίγη σάλτσα από το κρέας.