Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο την έγκριση πακέτου βοήθειας ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ανακοίνωσε και επίσημα το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1,8 δισ. δολαρίων. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot.

Μετά από την ιστορική επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την Παρασκευή πακέτο βοήθειας αξίας 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία. Το πακέτο εντάσσεται στο νομοσχέδιο κυβερνητικής χρηματοδότησης ύψους 1,66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε πάρει το πράσινο φως της Γερουσίας μία ημέρα νωρίτερα.

Τι καλύπτει το νέο πακέτο

Το πακέτο των 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει, τόσο στρατιωτική, όσο και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι επέστρεψε από την Ουάσιγκτον – το πρώτο του ταξίδι εκτός Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου – με τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για μια συστοιχία πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot για την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας.

Εδώ και καιρό αναζητούσε πυραύλους Patriot προκειμένου να ενισχύσει την άμυνα του για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας. Εκατομμύρια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θερμότητα και νερό την ώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε, ωστόσο, ότι η μία συστοιχία Patriot που υποσχέθηκε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.

Η πορεία του πολέμου

Η Ουκρανία απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις από τις περιοχές γύρω από την πρωτεύουσά του Κιέβου και το Χάρκοβο. Η Μόσχα έχει πλέον επικεντρωθεί στην κατοχή περιοχών που καταλαμβάνουν οι δυνάμεις της στη νότια και ανατολική Ουκρανία – περίπου το ένα πέμπτο της χώρας. Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν επιθέσεις σε τουλάχιστον 17 ανατολικούς οικισμούς, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο νωρίς την Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του Κρεμλίνου είχαν εξαπολύσει 12 πυραυλικές και αεροπορικές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών στόχων, μακριά από τις γραμμές του μετώπου στην ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία. Ο εξόριστος δήμαρχος της ρωσοκρατούμενης Μελιτόπολης στο νότο είπε ότι περισσότερα ρωσικά στρατεύματα έχουν εισαχθεί στην πόλη και ενισχύουν τις οχυρώσεις, με τους κατοίκους να μπορούν πλέον να φύγουν μόνο με τα πόδια.

Τι γίνεται σε Χερσώνα και Ζαπορίζια

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη νότια περιοχή Χερσώνα 61 φορές μέσα σε 24 ώρες, οι μισές από αυτές στην πόλη Χερσώνα, σκοτώνοντας ένα άτομο, δήλωσε ο κυβερνήτης Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς. Η Ρωσία αποσύρθηκε από αυτή την πόλη τον περασμένο μήνα.

Στο τμήμα της γειτονικής περιοχής Zaporizhzhia που ελέγχεται από τη Ρωσία, ο εγκατεστημένος στη Ρωσία κυβερνήτης, Yevgeny Balitsky, είπε ότι ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού εκεί «σχεδόν είχε σταματήσει», αλλά τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα φύγουν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος έχει ζητήσει μια ασφαλή ζώνη γύρω από το εργοστάσιο για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τις δύο πλευρές σημειώνουν πρόοδο στο θέμα. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές στο πεδίο της μάχης.