Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποίησε τη λέξη «πόλεμος» προκειμένου να αναφερθεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Είναι η πρώτη φορά που παρέκκλινε δημόσια από την προσεκτικά σχεδιασμένη διατύπωση της εισβολής της Μόσχας ως «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

«Στόχος μας δεν είναι να επιδεινώσουμε τη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά, αντίθετα, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο» είπε ο ρώσος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, μετά την παρουσία του σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου για την πολιτική για τη νεολαία. «Προσπαθούσαμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για αυτό».

Τα τρία μοντέλα τερματισμού του Ουκρανικού Πολέμου

Όπως επισημαίνει το CNN, οι επικριτές του Πούτιν λένε ότι η χρήση της λέξης «πόλεμος» για να περιγράψει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν ουσιαστικά παράνομη στη Ρωσία από τον Μάρτιο, όταν ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε νόμο που καθιστά έγκλημα τη διάδοση «πλαστών» πληροφοριών σχετικά με την εισβολή, με ποινή φυλάκιση έως και 15 ετών για όποιον καταδικαστεί.

Έτσι, η χρήση της λέξης από τον Πούτιν δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ο Νικίτα Γιουφέρεφ, ένας δημοτικός βουλευτής από την Αγία Πετρούπολη, ο οποίος διέφυγε από τη Ρωσία λόγω της αντιπολεμικής του στάσης, είπε ότι ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να διώξουν τον Πούτιν για «διάδοση ψεύτικων πληροφοριών για τον στρατό».

«Δεν υπήρχε κανένα διάταγμα για τον τερματισμό της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, δεν κηρύχθηκε πόλεμος» έγραψε ο Γιουφέρερ στο Twitter. «Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη καταδικαστεί για τέτοια λόγια για τον πόλεμο».

Ολίσθημα;

Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε στο αμερικανικό δίκτυο ότι η αρχική τους εκτίμηση ήταν πως η παρατήρηση του Πούτιν δεν ήταν σκόπιμη και πιθανότατα ήταν ένα ολίσθημα της γλώσσας.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν στενά για να δουν τι θα πουν σχετικά αξιωματούχοι μέσα στο Κρεμλίνο τις επόμενες ημέρες.

Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί, ολόκληρα χωριά έχουν αφανιστεί και υποδομές δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν καταστραφεί από την έναρξη της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκείνη την ημέρα, ο Πούτιν χρησιμοποίησε τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να περιγράψει την επίθεσή του. Έχει πλαισιώσει τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα ως μια εκστρατεία «αποναζιστικοποίησης» -μια περιγραφή που απορρίπτεται από ιστορικούς και πολιτικούς παρατηρητές- και έχει περιγράψει όλο και περισσότερο την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας ως πατριωτική και σχεδόν υπαρξιακή.