Ο Ρώσος Πρέσβης στην Ουάσινγκτον συνέκρινε την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας με την εποχή των παγετώνων. Ακόμη, ανέφερε ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών είναι «υψηλός», όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με το TASS, ο Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πει πότε μπορεί να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε όμως ότι οι συνομιλίες για τις ανταλλαγές αιχμαλώτων έχουν υπάρξει «αποτελεσματικές» και θα συνεχιστούν.

Υποχωρούν οι σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών ως συνέπεια της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης επιβολής κυρώσεων από τη Δύση.

Οι δύο ανταλλαγές αιχμαλώτων –στις οποίες ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Τρέβορ Ριντ και η σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Ρωσία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των καταδικασμένων Ρώσων Κονσταντίν Γιαροσένκο, εμπόρου ναρκωτικών, και Βίκτορ Μπουτ, εμπόρου όπλων– είναι δύο σπάνιες περιπτώσεις επιτυχίας στη διπλωματία ΗΠΑ-Ρωσίας το 2022.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ