Κατά την διάρκεια τηςσυζήτησης του προϋπολογισμού, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Food Pass. Ο Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε σήμερα (18/12) ότι η τροπολογία θα κατατεθεί την Τρίτη 20/12.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε «Τα γεγονότα είναι μπροστά μας και τα πράγματα απλά: ο Πρωθυπουργός, ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της συγκυρίας και η Κυβέρνηση την Τρίτη φέρνει προς ψήφιση ρύθμιση που θα μετατρέψει τα έσοδα από την φορολόγηση των διυλιστηρίων σε άμεση ενίσχυση για 8,5 εκατομμύρια δικαιούχους.  Ενίσχυση για την προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών, στο ύψος του πληθωρισμού. Το αδήριτο ερώτημα είναι: θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη των πολιτών ή, για άλλη μια φορά, θα αποτελέσει εξαίρεση;».

Πώς θα λειτουργεί;

Το νέο Food Pass θα λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με του Fuel Pass. Με μια ψηφιακή κάρτα στο οποίο θα υπάρχει το ποσό που αναλογεί στον καθένα.

Αν ο πολίτης επιλέξει όμως να μην τα πάρει με ψηφιακή κάρτα αλλά στον τραπεζικό του λογαριασμό, τότε θα λαμβάνει το 80% της επιδότησης.

Σε ποια καταστήματα θα γίνονται οι αγορές;

Στις επιχειρήσεις τροφίμων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το νέο Food Pass περιλαμβάνονται φούρνοι, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία ή ιχθυοπωλεία.

Τα μηνιαία όρια της επιδότησης

Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ, ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:

• Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση

• Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Με βάση τα ανωτέρω η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.