«Θα πάω στην Ήπειρο για τις γιορτές. Στο Μέτσοβο. Στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις. Έχουμε αποφάσεις να πάρουμε…», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες από την αίθουσα των οποίων πέρασε μετά την λήξη της «μάχης» του προϋπολογισμού για τις καθιερωμένες ευχές. Οι αποφάσεις μπορεί να αφορούν και τον  χρόνο των εκλογών, καθώς ο νέος χρόνος είναι εκλογικός.

Προς το παρόν ο πρωθυπουργός διέψευσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν τα προηγούμενα 24ωρα περί εκλογικού αιφνιδιασμού την βραδιά της ψήφισης του προϋπολογισμού. Κάποιοι πάντως παρατηρούσαν ότι για πρώτη φορά δεν αναφέρθηκε με ρητό τρόπο σε εξάντληση της τετραετίας, όπως συνήθιζε στο παρελθόν απαντώντας στις σχετικές προκλήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Επιδότηση 10% των αγορών σε σούπερ μάρκετ 

Τσίπρας: Λεηλατήσατε την κοινωνία – Η Greek Mafia διοικούσε επί των ημερών σας την ΕΥΠ

Ανδρουλάκης: O Μητσοτάκης απέδειξε σήμερα ότι είναι ένας «πρίγκιπας» σε αποδρομή

Βαρουφάκης: Ο προϋπολογισμός κωδικοποιεί το ταξικό μίσος της «Μητσοτάκης ΑΕ» 

Πάντως και αυτή την φορά ο κ. Τσίπρας έριξε το γάντι στον κ. Μητσοτάκη: «Δεν γνωρίζω αν έχετε αποφασίσει να προκηρύξετε εκλογές. Το εύχομαι όμως. Θα είναι μια διέξοδος η λαϊκή ετυμηγορία. Η Δημοκρατία να δώσει την λύση. Όσο δεν το επιλέγετε και επιμένετε στην δημοκρατία του απορρήτου, όσο επιμένετε στην εκτροπή, κάνετε λάθος και οδηγείτε τον τόπο σε πρωτοφανές αδιέξοδο», του είπε, με τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται για άλλη μια φορά στην «απειλή της ακυβερνησίας που καραδοκεί πίσω από την απλή αναλογική».

«Αν έκανα αυτό που μου ζητάτε επιμόνως, να προκηρύξω εκλογές, αυτή η αναμέτρηση θα ήταν η τελευταία αυτής της θητείας. Και αν είναι η τελευταία και θέλετε να πείσετε για μια δεύτερη ευκαιρία, δεν μπαίνετε στον πειρασμό να μας πείτε όχι για το παρελθόν αλλά για το μέλλον», απάντησε στον κ. Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «παγίδα της αναταραχής από την νάρκη της απλής αναλογικής», θέτοντας το πλαίσιο των εκλογικών στοχεύσεών του στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής «για να ορίσουν οι πολίτες την κυβέρνηση που θέλουν» και στις δεύτερες «για να την κάνουν ακόμα πιο ισχυρή και ακόμα πιο αποτελεσματική», όπως είπε, δίνοντας το σύνθημα του προεκλογικού αφηγήματος της ΝΔ: «Η ψήφος τους δεν μπορεί να είναι παρά μία και σταθερή δικαιώνοντας τη θέση ότι το σκάφος της Ελλάδος -ειδικά σε αυτή την αβεβαιότητα- χρειάζεται σωστή πυξίδα, σταθερό τιμόνι και χρειάζεται δοκιμασμένο σε κρίσεις και έμπειρο πλήρωμα», όπως είπε, προκρίνοντας το τρίπτυχο
«της συνέπειας, της συνέχειας και της σταθερότητας».

Επί της ουσίας με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2023 κηρύχθηκε και ο προεκλογικός αγώνας για την αναμέτρηση που οι περισσότεροι τοποθετούν την άνοιξη (από Μάρτιο και μετά, με τα αποτελέσματα της νέας απογραφής).

Επιστροφή στα θέματα της οικονομίας

Αυτό που ξεχώρισε επίσης από την αντιπαράθεση των δυο πολιτικών αρχηγών, είναι ότι στο επίκεντρο των τοποθετήσεών τους βρέθηκαν τα ζητήματα της Οικονομίας.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας απέφυγαν τις ακραίες αντεγκλήσεις, όπως στην πρόσφατη κοινοβουλευτική σύγκρουσή τους για την ΕΥΠ, παρά τις σκιές των παρακολουθήσεων που συνεχίζουν να βαραίνουν το πολιτικό κλίμα και τις αναφορές εκατέρωθεν στο παρελθόν της χρεοκοπίας της χώρας, την οποία χρέωσε ο κ. Τσίπρας στην ΝΔ, και την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τα capital controls, τις κλειστές τράπεζες και το τρίτο μνημόνιο, που θύμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η επιλογή των δυο πολιτικών αρχηγών να ρίξουν το βάρος της αντιπαράθεσής τους στα ζητήματα που απασχολούν κατά προφανή προτεραιότητα τους πολίτες, υποδηλώνει την πεποίθηση ότι οι επικείμενες εκλογές θα κριθούν πρωτίστως στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.

Η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης -η τοποθέτηση του οποίου προηγήθηκε εκείνης του πρωθυπουργού- να ρίξει κυρίως το βάρος του στην ανάδειξη των θεμάτων της ακρίβειας και των πληθωριστικών πιέσεων, της ενεργειακής κρίσης και της αισχροκέρδειας, των πλειστηριασμών και των προνομίων προς τους ισχυρούς («στη χώρα σήμερα συντελείται η σκληρότερη και πιο άδικη αναδιανομή εισοδήματος λεηλατώντας την μεσαία τάξη και τους αδύναμους», είπε χαρακτηριστικά), ερμηνεύθηκε ως μια προσπάθεια να  αναδειχθούν στοιχεία του προγραμματικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι «δεν είμαστε εδώ για να υποσχεθούμε ότι θα κάνουμε θαύματα -ένα θαύμα μόνο θα υποσχεθούμε: ότι σε αυτό τον τόπο θα επιστρέψει η δικαιοσύνη. Μόνο αυτό θα υποσχεθούμε», είπε.

Τα «χαρτιά» Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός προσήλθε στην συζήτηση με επιπλέον «χαρτιά» όσον αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο δυσμενές περιβάλλον που επικρατεί διεθνώς και στην χώρα μας και μάλιστα εν όψει εκλογών, εξαγγέλλοντας το μέτρο της κάλυψης του 10% των αγορών των νοικοκυριών από τον Φεβρουάριο και για έξι μήνες, σε μια προσπάθεια να ωφεληθεί η μεσαία τάξη, μέτρο που υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό οι «γαλάζιοι» βουλευτές και ήταν προφανώς ένα επιπλέον «καμπανάκι» ότι η ώρα της κάλπης πλησιάζει, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χωρίς καμία απώλεια από την κυβερνητική πλειοψηφία, ως «γέφυρα προς μια νέα τετραετία, για μια ανανεωμένη εντολή».

Όπως και η δέσμευσή του για σύγκλιση των αμοιβών στην χώρα μας με εκείνες της Ε.Ε. Ενώ απέφυγε να μπει στην συζήτηση των παρακολουθήσεων αν και προκλήθηκε για άλλη μια φορά από τον κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι «μια υπόθεση που την ερευνά στην Δικαιοσύνη δεν θα την αφήσω να μετατραπεί σε ένα εβδομαδιαίο κατασκοπευτικό σήριαλ όπως θέλετε».

Αιχμές κατά Ανδρουλάκη

«Οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες και άλλες ελπίδες», σημείωσε, ενώ στον απόηχο του Κατάρ-Γκέιτ, δεν απέφυγε να βάλει στο στόχαστρο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη φέρνοντάς τον πιο κοντά προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Πώς εξηγείται ότι αποκαλέσατε Δούρειο Ίππο της ΝΔ ένα δικό σας στέλεχος. Τώρα καταλάβατε ότι είναι Δούρειος Ίππος;», διερωτήθηκε στηλιτεύοντας τις θέσεις του κ. Ανδρουλάκη: «Ξεκινήσατε με το αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, μετά στο ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης και τώρα η ΝΔ στην αντιπολίτευση. Και εσείς σε ρόλο ενός σοσιαλ-Καμμένου, έτσι φαντάζεστε το ρόλο σας;», είπε, ενώ δίνοντας έναν σαφή προεκλογικό χαρακτήρα είπε για τον προϋπολογισμό ότι «μπορεί να είναι ο τέταρτος της θητείας μας, όμως, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευθούν, δεν θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησής μας», με τον κ. Τσίπρα να αντι-προβάλλει ως «το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα», το ότι ο προϋπολογισμός αυτός «είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης» και ότι «δεν θα προλάβει να υλοποιηθεί», καθώς από τις εκλογές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, θα προκύψει «μια νέα προοδευτική πλειοψηφία που θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει και να κατανείμει τα βάρη δίκαια».