Την πρώτη δημόσια δήλωσή του για την αμφιλεγόμενη εμπλοκή του στο Μουντιάλ του Κατάρ έκανε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Όπως δήλωσε ο άλλοτε σταρ και αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας σε αμερικανικό μέσο μέσω του εκπροσώπου του «πάντα πίστευε πως ο αθλητισμός έχει τη δυναμική να είναι δύναμη καλού στον κόσμο».

Ποια ομάδα θα κατακτήσει το Μουντιάλ – Η… στατιστική «μίλησε» (pic)

«Κατανοούμε πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την εμπλοκή στη Μέση Ανατολή, αλλά θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση για τα βασικά ζητήματα υποκινήθηκε από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στην περιοχή» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

«Ευελπιστούμε πως αυτές οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κατανόηση και ενσυναίσθηση προς όλους τους ανθρώπους και πως θα επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος».

Η δήλωση αυτή, η οποία προωθήθηκε στον κωμικό Τζο Λάισετ και διαβάστηκε στην εκπομπή του, έρχεται μετά τις σφοδρές επικρίσεις κατά του 47χρονου Μπέκαμ, ο οποίος έλαβε εκατομμύρια λίρες από το Κατάρ για το ρόλο του ως πρέσβη της διοργάνωσης, κόντρα στο βεβαρημένο ιστορικό παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπάτηση των εργασιακών συνθηκών από το εμιράτο.

Οι αντιδράσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Στο πλαίσιο αυτό προώθησης του Κατάρ, ο Μπέκαμ είχε επαινέσει το βασίλειο αναφέροντας πως η διοργάνωση θα ήταν μια πλατφόρμα προόδου, συμπερίληψης και ανεκτικότητας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις μεταξύ οργανώσεων, ακτιβιστών και πολιτών, αλλά και από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η οποία είχε βρει στον Μπέκαμ έναν υποστηρικτή για τα δικαιώματά της.

Μεταξύ άλλων, ο Μπέκαμ επέλεξε να διαφημίσει σε μια σειρά μικρών σποτ το Κατάρ, ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για να την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, ως «τέλειο» τουριστικό προορισμό, ενώ φέρεται να έλαβε 11,5 εκατ. δολ για να πρωταγωνιστήσει σε μια διαφήμιση των Doritos, επίσημο χορηγό του Μουντιάλ 2022, με τον σταρ του NFL, Πέιτον Μάνινγκ.