Ραγδαίες είναι εξελίξεις στην υπόθεση της Εύας Καϊλή η οποία κρατείται στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Σεν Ζιλ.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο, ότι η ελληνίδα ευρωβουλευτής μεταφέρθηκε στις νέες φυλακές, που δημιουργήθηκαν στην περιοχή Haren, στο βορειοανατολικό άκρο της περιφέρειας των Βρυξελλών.

Την είδηση μετέδωσε η ΕΡΤ ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην ακρόαση της Τετάρτης όπου η Εύα Καϊλη και οι άλλοι τρεις θα βρεθούν ενώπιον του δικαστή.

Παράλληλα υπάρχει μια πληροφορία που λέει ότι μέσω του δικηγόρου της, Αντρέ Ριζόπουλου, τής ζήτησαν να παραιτηθεί και η Εύα Καϊλή αρνήθηκε. Ωστόσο, το απόγευμα της  Δευτέρας η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη διαγραφή της Εύας Καϊλή.

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ και έρχεται μετά την αναστολή της ιδιότητας μέλους που αποφασίστηκε την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα κατά την οποία έγινε η προσαγωγή της κυρίας Καϊλή προς ανάκριση από τις βελγικές αρχές.

Παράλληλα, το S&D ανακοίνωσε ότι ζήτησε την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας αυτήν την εβδομάδα, με βάση και το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού.

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είπε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεση,

«Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την αναφερόμενη Αντιπρόεδρο οποιοδήποτε καθήκον και ευθύνη που σχετίζεται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας της ως Αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος» επισήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.