Με τις εξελίξεις γύρω από το Qatargate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή σε κύκλωμα διαφθοράς να είναι καταιγιστικές, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από το σφραγισμένο της γραφείο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Σφραγισμένο γραφείο. Η είσοδος απαγορεύεται» αναφέρει το μήνυμα που έχει τοιχοκολληθεί στην πόρτα του γραφείου της Εύας Καϊλή. Δίπλα στον τοίχο φαίνεται η ταμπέλα με το όνομά της.

Εύα Καϊλή: Εικόνα από τα σφραγισμένα γραφεία

Εικόνα από τα σφραγισμένα γραφεία

Διαβάστε επίσης: Εύα Καϊλή: Πρώτη αντίδραση από την οικογένεια της Καϊλή για το Qatargate

Εύα Καϊλή: Εικόνα από τα σφραγισμένα γραφεία

Εύα Καϊλή: Εικόνα από τα σφραγισμένα γραφεία

Τις εικόνες από τα σφραγισμένα γραφεία της Εύας Καϊλή και των συνεργατών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, δημοσίευσε το Politico σε live blog όπου καταγράφει τις εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση.

Η Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι το μεγαλύτερο όνομα που κατηγορείται σε μια έρευνα που παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Όλα ξεκίνησαν από τους ισχυρισμούς πως το Κατάρ, που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, χρημάτιζε Ευρωπαϊους αξιωματούχους για να ασκήσει επιρροή στην Ευρώπη.

Το σκάνδαλο εξελίσσεται σε μια σημαντική δοκιμασία λογοδοσίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο επίκεντρο βρίσκονται Ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι που επαίνεσαν το Κατάρ για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

Η Εύα Καϊλή, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από τις βελγικές αρχές, οδηγήθηκε μαζί με τρία ακόμα άτομα στη φυλακή. Βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτητες κατηγορίες που αφορούν σε «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά».

Στο σπίτι της, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε, ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Και ο πατέρας της, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, πιάστηκε με μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά ενώ έφευγε από ξενοδοχείο των Βρυξελλών.

Εύα Καϊλή: Οριστική απόφαση για την προφυλάκιση

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, πιθανότατα μέχρι την Τετάρτη, θα αποφασισθεί εάν η Εύα Καϊλή μαζί με τα τρία ακόμη άτομα που έχουν προφυλακιστεί θα παραμείνουν στη φυλακή.

Όπως προβλέπεται βάσει της διαδικασίας, η Εύα Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι, θα παραμείνουν στη φυλακή για 48 ώρες και στη συνέχεια θα εμφανιστούν ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν προφυλακισμένοι έως την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι.

Εύα Καϊλή: Στη φυλακή του Σεν Ζιλ

Η Εύα Καϊλή, όπως έχει γίνει γνωστό, έχει μεταφερθεί στις φυλακές του Σεν Ζιλ. Τα πράγματα φαίνεται ότι είναι αρκετά δύσκολα, καθώς οι βελγικές Αρχές είναι ιδιαίτερα σκληρές απέναντι σε υποθέσεις διαφθοράς.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η πρώτη αντίδρασή της σχετικά με την προέλευση των χρημάτων, καθώς υπάρχουν καταγγελίες από βελγικά ΜΜΕ που ανέδειξαν το σκάνδαλο διαφθοράς, ότι νυν και πρώην ευρωβουλευτές είχαν δωροδοκηθεί από αξιωματούχους του Κατάρ.

Όταν η Εύα Καϊλή αποθέωνε το Κατάρ

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή είχε προκαλέσει σάλο με πρόσφατες δηλώσεις της για το «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» Κατάρ. Μάλιστα, απέναντι σε αυτές είχε ταχθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ξεκαθάρισε ότι η κ. Εύα Καϊλή ήταν εκτός γραμμής του κόμματος.

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο», είχε δηλώσει η Εύα Καϊλή.

«Το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», τόνιζε, επικαλούμενη μάλιστα τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) επειδή η αραβική χώρα αναγκάστηκε να καταργήσει την Kafala, το σύγχρονο δουλεμπόριο βάσει του οποίου οι εταιρείες του Κατάρ επιχορηγούσαν ξένους εργάτες για να έρθουν στη χώρα, τους έθεταν υπό την «κηδεμονία» τους και στη συνέχεια τους εμπόδιζαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους. Δεν είχε πει, ωστόσο, κουβέντα για τους εκατοντάδες θανάτους εργατών που έχει καταγγείλει ο ILO.

«Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο» είχε πει για τους Καταριανούς η Εύα Καϊλή. «Ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί», είχε προσθέσει.

Μάλιστα, η ευρωβουλευτής είχε αναφερθεί και στους χιλιάδες θανάτους προσφύγων και μεταναστών «διότι έχουν αποτύχει οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης στην Ευρώπη» για να συμπληρώσει: «Μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας. Αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για επιπλήξεις με στόχο την φτηνή προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας. Τους σεβόμαστε και χωρίς το φυσικό αέριο».

«Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον», είχε υποστηρίξει η Εύα Καϊλή.