Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε αστυνομικούς και λιμενικούς. Η τροπολογία ορίζει ότι χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ, κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2022 στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Εξαιρούνται όσοι είναι σε αργία, αναστολή καθηκόντων και διαθεσιμότητα

Η εν λόγω παροχή δεν προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών και διέπεται από ειδικό φορολογικό καθεστώς. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων, η εν λόγω δαπάνη εκτιμάται στο ποσό των 40,883 εκατομμυρίων ευρώ.

Η διάταξη ορίζει ότι η ενίσχυση περικόπτεται ανάλογα στην περίπτωση που ένστολο προσωπικό ευρίσκεται σε απόσπαση στο εξωτερικό ή για λόγους πειθαρχίας εκτίει ποινή αργίας ή τελεί σε αναστολή άσκησης καθηκόντων ή τελεί σε κατάσταση διαθεσιμότητας.

«Ελάχιστη ένδειξη εμπιστοσύνης»

Υπενθυμίζεται ότι τις σχετικές ανακοινώσεις είχε κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στην Τρίπολη ενώ η χρονική συγκυρία των ανακοινώσεων προκάλεσε αντιδράσεις καθώς έγινε στον απόηχο του πυροβολισμού από αστυνομικό στον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη.

«Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, με δεδομένη τη μεγάλη πλάτη που έβαλαν οι ένστολοί μας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Όλο το μάχιμο προσωπικό της Αστυνομίας και του Λιμενικού θα λάβει τον Δεκέμβριο, μαζί με τη μισθοδοσία του, και 600 ευρώ ανά υπάλληλο, οριζόντια» είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας:

«Είναι, πιστεύω, μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της πολιτείας. Τα παραπάνω καθιστούν, πιστεύω, σαφή την προσήλωση της κυβέρνησης σε μια διπλή επιδίωξη: την ίδια ώρα που αμύνεται σε δυσκολίες να μπορεί να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της. Και ενώ εξαντλεί κάθε δυνατότητα, όπως βλέπετε, να στηρίξει την κοινωνία να μη χάνει, να μη χάνουμε ποτέ τη δημοσιονομική ισορροπία που μας επιτρέπει ακριβώς να παρέχουμε αυτή τη στήριξη» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης καθώς εκτός από το επίδομα σε αστυνομικούς και λιμενικούς είχε ανακοινώσει την παράταση του πλαφόν 3% για ένα χρόνο στις επαγγελματικές μισθώσεις.

Την επέκταση της χορήγησης του επιδόματος των 600 ευρώ στους στρατιωτικούς έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.