Όταν πριν από λίγο καιρό ζητήθηκε από τον φωτογράφο Δημήτρη Κλεάνθους να συμβάλλει με την δουλειά του στην τελευταία, φιλανθρωπικού σκοπού καμπάνια ενημέρωσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής», εκείνος δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη για την απόφαση συμμετοχής του. «Τι ωραιότερο από το να δίνεις την δημιουργικότητά σου βοηθώντας να χτιστεί ένα όραμα» είπε στο ΒΗΜΑ ο φωτογράφος. Το όραμα στο «Αλμα Ζωής» είναι ξεκάθαρο από το 1988, όταν ο Σύλλογος ιδρύθηκε. Στα «σκέλη» του βρίσκεις την Οργανωμένη Αλληλοβοήθεια, την Ψυχοκοινωνική Στήριξη (τόσο της γυναίκας που νοσεί όσο και των μελών της οικογένειάς της) και την ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού πανελλαδικά για τον καρκίνο του μαστού και τις μεθόδους πρόληψης – έγκαιρης διάγνωσης.

Οι Λένα Δροσάκη, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Δανάη Παππά, Ελένη Βουλγαράκη στην φωτογράφηση του Δημητρη Κλεάνθους

Και μάλιστα, αξίζει να επισημανθεί ότι όλα τα μέλη του Συλλόγου «Αλμα Ζωής» (αριθμεί πλέον πάνω από 2.500), καθώς επίσης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ,όπως και οι εθελόντριες, είναι γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού. Η εμπειρία και η γνώση αποτελούν καθοριστικά στοιχεία για την εκπαίδευση των εθελοντριών έτσι ώστε να βοηθηθούν εκατοντάδες γυναίκες από όλη την Ελλάδα.

Ελένη Βουλγαράκη

Βεβαίως, η ενημέρωση μπορεί (και είναι αναγκαίο) να γίνει με διάφορους τρόπους. Ενας από αυτούς είναι μια γεφύρωση του Συλλόγου με τον κόσμο της μόδας οπότε για το σχέδιο της πρόσφατης καμπάνιας του «Αλματος Ζωής» προέκυψε η συνεργασία του με την «Bridal Loft» και τον οίκο μόδας «Fedra Collection» και κατά προέκταση η συμμετοχή του Κλεάνθους. «Υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των γυναικών για το σημαντικό θέμα του καρκίνου του στήθους και αυτό ενισχύεται με σύγχρονες προσεγγίσεις και τη σύνδεση με άτομα με επιρροή από διαφορετικούς χώρους» είπε ο φωτογράφος για την σύλληψη του σχεδίου.

Λένα Δροσάκη

Ροζ ομοιομορφία με έμφαση στο σώμα και το πρόσωπο

«Με την μόδα συνοδοιπόρο σε ένα project του οποίου τα έσοδα  δίνονται για τον φιλανθρωπικό αυτό σκοπό και με οδηγό τις αξίες του οργανισμού και την χαρακτηριστική ροζ κορδέλα ως έμπνευση ήρθε η σύλληψη της φετινής ιδέας: Μονοχρωματική παλέτα που δηλώνει ομοιομορφία, έμφαση στα πρόσωπα και τα σώματα που άλλοτε έχουν κίνηση και άλλοτε όχι και γεωμετρίες που αλλάζουν και σπάνε με μαλακό τρόπο.»

Στο χέρι της Ειρήνης Παπαδοπούλου η χαρακτηριστική κορδέλα του Συλλόγου «Αλμα Ζωής»

Για τον Δημήτρη Κλεάνθους η ιδέα ήταν να συνυπάρξουν σε ένα χώρο διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες, τα μοντέλα  Ελένη Βουλγαράκη, Λένα Δροσάκη,  Ειρήνη Παπαδοπούλου και Δανάη Παππά και να φανεί η σύμπραξη τους μέσα από μια κοινή φωτογράφιση. «Η επικέντρωση δηλαδή στα πρόσωπα, η εσωτερικότητα, η αλληλεπίδραση τους με στοιχεία του οργανισμού και η προβολή του σχήματος της ροζ κορδέλας καθώς και της έννοιας που συμβολίζει» είπε. «Η σχέση κάθε γυναίκας ξεχωριστά με την ιδέα αυτή αλλά και όλων μεταξύ τους. Κάθε πρόβλημα θέλει λύση και η λύση χρειάζεται ανθρώπους που όχι μόνο βλέπουν το πρόβλημα αλλά θέλουν και να μιλήσουν γι αυτό.»

Οπότε φτάνουμε στο πιο νευραλγικό σημείο όλου του project που βεβαίως είναι η διαδικασία της φωτογράφησης. Λέει ο Δ. Κλεάνθους: «Η φωτογράφηση πορτραίτου είναι εξ ορισμού μια ματιά στην ψυχή του άλλου και μία ανταλλαγή συναισθημάτων. Όταν όμως κάποιος δίνει από την αρχή κάτι από μέσα του δείχνοντας τις ευαισθησίες του, όλο αυτό γίνεται στο μέγιστο. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν δουλεύεις για έναν σημαντικό σκοπό που αφορά την υγεία, με ανθρώπους που έχουν τον ίδιο και μόνο σκοπό, αποδεσμεύεσαι από δεύτερες σκέψεις και δένεσαι με τον φωτογραφιζόμενο μ έναν τρόπο όμορφο και αληθινό. Και αυτή είναι η στιγμή που νιώθεις ολοκληρωμένος.»

——————————————————

Λένα Δροσάκη – Δανάη Παππά

 

Είναι επικίνδυνο να σκεφτόμαστε ότι «δεν θα τύχει σ’εμάς»

Για τις ανάγκες αυτού του κειμένου ζητήσαμε από δύο μοντέλα που έλαβαν μέρος στην φωτογράφηση, την Λένα Δροσάκη και την Δανάη Παππά, να απαντήσουν σε τέσσερα ερωτήματα σχετικά με την αρρώστια του καρκίνου του μαστού αλλά και την ίδια την δουλειά τους. Απάντησαν ευχαρίστως.

————————————————

Σε γενικές γραμμές τι πιστεύετε ότι υπερτερεί σε ότι αφορά το επίμαχο ζήτημα του καρκίνου του μαστού; Η σωστή πληροφόρηση ή η παραπληροφορηση;

Λένα Δροσάκη: «Εχω την αίσθηση  ότι δεν υπάρχει μια σωστή ενημέρωση! Δεν έχει γίνει κατανοητό στις γυναίκες ότι πρέπει να κάνουν έλεγχο στο στήθος τους και από κάποια ηλικία και μετά είναι αναγκαίο, αν έχουν προϊστορικό αν νιώθουν πόνο, επίσης πρέπει πιστεύω να μαθαίνουμε από μικρά  κορίτσια να κάνουμε ψηλάφηση! Είναι σαν ένα ταμπού ακόμα κι αυτό νομίζω. Αυτό το σλόγκαν η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία είναι πέρα για πέρα αληθινή και αν δεν μας μάθουν να το κάνουμε εμείς οι ίδιες πως θα γίνει πραγματικότητα;»

Δανάη Παππά: «Πιστεύω πως το πιο σοβαρό θέμα είναι η αμέλεια. Συνήθως ως γυναίκες κάποιες φορές ξεχνάμε την εξέταση ή φοβόμαστε ή δεν θεωρούμε πως θα «τύχει σε εμας» και αυτό είναι – για μένα – το πιο επικίνδυνο.»

Που εντοπίζετε τα προτερήματα μιας σύμπραξης του «Άλματος Ζωής» με έναν οίκο μόδας σε ότι αφορά την διάδοση αυτού του τόσο λεπτού ζητήματος που αφορά τόσο πολύ κόσμο;

Λένα Δροσάκη: «Μέσα από αυτή τη σύμπραξη γίνεται μια σοβαρή υπενθύμιση στις γυναίκες να κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο, επίσης δίνονται χρήματα  στο Άλμα Ζωής από την πώληση των φορεμάτων και αυτό είναι αξιέπαινο.»

Δανή Παππά: «Η μόδα είναι κάτι που μας αρέσει και ασχολούμαστε, το μεγαλύτερο κοινό της είναι γυναίκες, όποτε θεωρώ πως είναι από τα καλύτερα μέσα για να διαδοθεί ένα μήνυμα για τον καρκίνο του μαστού, της εγκαιρης εξέτασης και της πρόληψης.»

Υπό αυτές τις συνθήκες, μια φωτογράφηση είναι μόνο «ευχάριστη» διαδικασία για τον σκοπό που γίνεται ή σε μια πιο προσωπική βαση μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια στον άνθρωπο που φωτογραφίζεται;

Λένα Δροσάκη: «Μέσα από μια διαδικασία χαράς και φώτων και φωτογραφιών αισιόδοξων πράξεων, αν κάποια είναι φωτογραφιζόμενη και συμμετέχει πιστεύω μόνο χαρά νιώθει που τα κατάφερε και στηρίζει τη θηλυκή της πλευρά και την στηρίζουμε όλοι !»

Δανή Παππά: «Για μένα είναι πολύ σημαντική αυτή η ενέργεια, πολύ ευχάριστα ειπα το ναι για την φωτογραφηση. Ειναι σημαντικο να είμαστε μέρος μιας φιλανθρωπικής ενέργειας και να διαδίδουμε ένα μήνυμα με όποιον τρόπο μπορούμε. Ένας κοντινός μου άνθρωπος έχει περάσει καρκίνο του μαστού και τον σκεφτόμουν έντονα κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης, πράγμα που με έκανε να έχω περισσότερη όρεξη για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.»

Υπήρξε ποτέ περίπτωση άρνησης ή ένστασης σας να φωτογραφηθείτε επειδή δεν συμφωνήσατε με την προσέγγιση (καλλιτεχνική ,θεματολογική ή άλλη) κάποιας συγκεκριμένης πόζας ή εξαιτίας κάποιου άλλου παράγοντα στη φωτογράφηση;

Λένα Δροσάκη:  «Δεν έτυχε να αρνηθώ ποτέ κάποια φωτογράφιση γιατί είχαμε διαφωνία  στην αισθητική στο θέμα. Αυτά υποτίθεται κανονίζονται απ ο αρμόδιους όποτε το θέμα ακουμπάει ,αγγίζει τον φωτογραφιζομενο.»

Δανή Παππά: «Προσωπικά δεν συμπαθώ ιδιαίτερα το γυμνό και τα εσώρουχα. Δεν είναι κάτι που θα ήθελα να κάνω και όσες φορές μου έχει προταθεί, έχω πει όχι, ή έχω συζητήσει με τον αρμοδιο ώστε να βρούμε έναν άλλο τρόπο, που να νιώθω και εγώ άνετα.»

—————————————————–

Πληροφορίες για την δουλειά που γίνεται στο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ στο:

https://almazois.gr/