Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε σε ανάλυσή του ότι δύο από τις τέσσερις λωρίδες του οδοστρώματος της γέφυρας του Κερτς (ή της Κριμαίας) κατέρρευσαν σε πολλά σημεία, σε μήκος 250 μέτρων, κάνοντας λόγο για σημαντικό στρατιωτικό αντίκτυπο από την έκρηξη, και για περιστατικό που θα «αγγίξει» τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το υπουργείο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η έκταση της ζημιάς στη σιδηροδρομική διάβαση της γέφυρας δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά «οποιαδήποτε σοβαρή διαταραχή στη χωρητικότητά της θα έχει πολύ πιθανόν σημαντικό αντίκτυπο στην ήδη δύσκολη ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τις δυνάμεις της στη νότια Ουκρανία».

«Η σιδηροδρομική διάβαση έπαιξε βασικό ρόλο στη μετακίνηση βαρέων στρατιωτικών οχημάτων στο νότιο μέτωπο (της Ουκρανίας) κατά τη διάρκεια της εισβολής» τονίζεται.

Όπως εκτιμά το Λονδίνο «αυτό το περιστατικό πιθανότατα θα αγγίξει ιδιαίτερα τον πρόεδρο Πούτιν· ήρθε λίγες ώρες μετά τα 70ά του γενέθλια, ο ίδιος υποστήριξε προσωπικά και εγκαινίασε τη γέφυρα, και ανάδοχος κατασκευής της ήταν ο παιδικός του φίλος, ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ».

 Αντίποινα ζητούν οι υποστηρικτές του Κρεμλίνου

Την ίδια στιγμή, σκληροπυρηνικοί στρατιωτικοί μπλόγκερ και ρώσοι αξιωματούχοι ζητούν ταχεία και ισχυρή απάντηση από τη Μόσχα.

Ένας υποστηρικτής είπε ότι οτιδήποτε λιγότερο από μια «εξαιρετικά σκληρή» απάντηση θα έδειχνε αδυναμία από το Κρεμλίνο, το οποίο αντιμετωπίζει συνεχείς απώλειες στο πεδίο της μάχης και εντεινόμενη κριτική στο εσωτερικό.

Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν η έκρηξη ήταν μια άκρως προσωπική προσβολή, υπογραμμίζοντας την αποτυχία του να διαχειριστεί μια σειρά ουκρανικών επιθέσεων.

Ορισμένοι σχολιαστές μέσων ενημέρωσης ζήτησαν από τη Ρωσία να καταστρέψει την υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και τα συστήματα μεταφορών που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή δυτικών όπλων.

Ο Evgeny Poddubny, πολεμικός ανταποκριτής για το κρατικό RT, είπε ότι κανείς στην ουκρανική ηγεσία δεν φαινόταν να φοβάται πια τη Ρωσία.

«Ο εχθρός έχει πάψει να φοβάται και αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα» πρόσθεσε. «Στρατιωτικοί διοικητές, αρχηγοί υπηρεσιών πληροφοριών, πολιτικοί του εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου κοιμούνται ήσυχοι, ξυπνούν χωρίς πονοκέφαλο και με καλή διάθεση, χωρίς την αίσθηση του αναπόφευκτου της τιμωρίας για εγκλήματα που διαπράχθηκαν».