Την εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας, την οποία ανέδειξε από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρεί η Αγκυρα.

Μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρλίγες μόλις ώρες μετά την ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού– αμφισβητώντας εκ νέου την κυριαρχία ελληνικών νησιών και εκτοξεύοντας απειλές προς την Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet και ερωτηθείς για την επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Καστελλόριζο, ο Ακάρ ανέφερε ότι «βλέποντας την προκλητική τους στάση τον τελευταίο καιρό, σκεφτήκαμε ότι ξέχασαν να κολυμπήσουν. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν να κολυμπούν, θα τους φανεί χρήσιμο».

Κατηγόρησε, επίσης, την Ελλάδα ότι «στρατιωτικοποιεί νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών».

«Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους» επεσήμανε ο τούρκος υπουργός.

Οι… καλοπροαίρετες προσπάθειες της Τουρκίας

Ο Ακάρ έκανε λόγο για… καλοπροαίρετες προσπάθειες της Τουρκίας, τις οποίες -όπως είπε- ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί τις αγνοούν και «συνεχίζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική τους».

«Καταφεύγουν σε διάφορα μέσα για να δυσφημήσουν την Τουρκία. Αυτοί γίνονται γελοίοι με αβάσιμες συκοφαντίες που δεν εξηγούνται» είπε, απαντώντας έμμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον Ακάρ, «ενώ τους καλούμε επίμονα να διαπραγματευτούν για τη λύση των προβλημάτων, εκείνοι επίμονα αποφεύγουν τον διάλογο. Και οι δύο το κάνουν και λένε ψέματα ότι η Τουρκία είναι η πλευρά που αποφεύγει τον διάλογο. Διαμαρτύρονται συνεχώς για την Τουρκία σε τρίτα μέρη όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ για προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας. Προσπαθούν να μετατρέψουν τα διμερή μας προβλήματα σε πρόβλημα Τουρκίας-ΝΑΤΟ, Τουρκίας-ΕΕ ή Τουρκίας-ΗΠΑ».

Όπως είπε ο τούρκος υπουργός Αμυνας, η Ελλάδα «προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη με αναληθείς ισχυρισμούς για την Τουρκία σε κάθε σχετικό και άσχετο περιβάλλον. Κάνοντας αυτό, επιδεικνύουν μια ανήθικη και αντιδιπλωματική στάση».

«Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή» διαμήνυσε. Αντ’ αυτού «είναι ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Στόχος μας είναι το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα και τη δίκαιη κατανομή κάθε πλούτου. Ωστόσο, έχουμε δώσει την απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους άδικες και παράνομες απόπειρες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Ας το ξέρουν αυτό».

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους τούρκους πολίτες

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρεται στην ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική γλώσσα.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε και κοινοποίησε ότι “η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις φιλικές σχέσεις μεταξύ μας”» σημειώνει το Anadolu, αναπαράγοντας μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.