Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πράγα.

Εξετάζουμε διάφορα μηνύματα

Όπως τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ιμπραήμ Καλίν προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον κ. Μητσοτάκη ωστόσο σημείωσε ότι «έρχονται διάφορα μηνύματα και τα εξετάζουμε».

Ο κ. Καλίν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση θα κριθεί από τα βήματα που θα κάνει η ελληνική πλευρά μέχρι τότε και συγκεκριμένα είπε χαρακτηριστικά:

Αν γίνει ένα βήμα, θα κάνει δύο

«Ο πρόεδρος μας δεν αποκλείει κανέναν. Αν γίνει ένα βήμα ο πρόεδρος μας κάνει δύο βήματα. Έρχονται διάφορα μηνύματα. Τα εξετάζουμε. Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα γίνει η συνάντηση η όχι Θα δούμε τι βήματα θα γίνουν ως τότε. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη».

Στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα θα διεξαχθεί η Νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ+ στην οποία έχει προσκληθεί και η Τουρκία.

Έτοιμος να τον συναντήσω

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαι έτοιμος να τον συναντήσω και εκείνος δεν επιθυμεί να με δει. Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι. Υπάρχουν ευκαιρίες τους επόμενους μήνες, στην Πράγα, η συνεδρίαση της ΕΠΚ που θα είναι η Τουρκία. Aλλά, θα πρέπει να ξέρει ότι σε ευρωπαϊκό φόρουμ προφανώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και θα κληθεί να απαντήσει αν αυτή η ακρότητα συνάδει με μια χώρα που θέλει σχέσεις με Ευρώπη».

Ενώ στην ίδια κατεύθυνση ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του χτες στο Bloomberg τόνισε:

Ο Ερντογάν αρνείται, είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση

«Είναι το πεπρωμένο μας από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Και όπως του έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι ακόμη και όταν διαφωνούμε, θα πρέπει να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική συμμαχία.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αρνείται, αυτό το διάστημα, να συναντηθεί μαζί μου. Έχω πει ανοιχτά ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο».