Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε σε γεύμα εργασίας για τους υπουργούς Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διοργάνωσε η Ποντγκόριτσα, μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο.

Στο γεύμα παρέστη και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανήρτησε μάλιστα φωτογραφία στο Twitter, όπου εμφανίζεται δίπλα στον Έλληνα υπουργό.

Σε σχετική ανάρτηση προχώρησε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Παλάου. Στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του του Παλάου, Γκουστάβ Αϊτάρο (Gustav Aitaro) βρέθηκε η κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η συνεργασία των δύο χωρών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών στο Twitter.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο λέγοντας ότι χρησιμοποιεί γλώσσα επιτιθέμενου και όχι εταίρου και συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα προς τον τουρκικό λαό

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αξιοποιώντας το βήμα του ΟΗΕ απευθύνθηκε απευθείας στον τουρκικό λαό σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο και απειλή για τη γειτονική χώρα και αφού διατύπωσε τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας κάνοντας λόγο για απαράδεκτες απαιτήσεις της τουρκικής ηγεσίας για τα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασε την ευχή για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Αναφερόμενος στις κόκκινες γραμμές ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι είναι κόκκινη γραμμή η κυριαρχία μας και χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες οι τουρκικές απαιτήσεις για τα νησιά του Αιγαίου. Ουδέποτε θα δεχτώ ως πρωθυπουργός να κακοποιούν έστω και λεκτικά την ανεξαρτησία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».