Ήθελε ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος να δώσει μια απάντηση, ένα μήνυμα ισχύος, στους γείτονες τόσο για την επιθετική ρητορική τους έναντι της χώρας μας, όσο και για τις χυδαίες κατηγορίες που εκτόξευσε ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, περί «νεκροταφείου μεταναστών στο Αιγαίο» και περί «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας». Και ποια ήταν η πιο κατάλληλη περιοχή για να δώσει αυτό το μήνυμα, ώστε να μπορεί ακουστεί και απέναντι; Η περιοχή του Έβρου!

Έφθασε με ελικόπτερο επισκέφθηκε αμέσως φυλάκια, με πρώτο το φυλάκιο «Φ-1», στις Καστανιές, εκεί όπου είχε γίνει το 2020 η προσπάθεια υβριδικής εισβολής, στον τόπο όπου έγινε η μεγαλύτερη απόκρουση εισβολής και είπε στους φαντάρους: «Κανείς δεν μπορεί να μας πειράξει, όσο είστε εσείς εδώ, όσο οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν τη δουλειά τους». Εν συνεχεία πήγε και σε άλλα φυλάκια και είπε πάλι στους στρατιώτες που φρουρούν τα σύνορα: «Δεν θα χαθεί ούτε ένας κόκκος ελληνικού εδάφους, ούτε μια σπιθαμή ελληνικής γης». Είπε ακόμα ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια δύναμη που εγγυάται στην περιοχή».

***
Στη Σούδα του Βορρά μαζί με τον Αμερικανό πρεσβευτή

Ο κ. Αρχηγός έδωσε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσει και σήμερα (εάν όλα πάνε καλά) θα επιθεωρήσει και τον φράκτη. Και αμέσως μετά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Δεν θα είναι όμως μόνος μαζί του, θα είναι μαζί του και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζορτζ Τσούνης. Οι Αμερικανοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο λιμάνι αυτό, ήδη με δικά τους έξοδα το επεκτείνουν κάνοντας το βαθύτερο ώστε να δέχεται μεγαλύτερα πλοία. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι αυτός που το έχει ονομάσει «Σούδα του Βορρά» και μέρα με τη μέρα γίνεται μια δυνατή βάση, όμοια με αυτή της Σούδας.

***
Σώθηκαν 6.000 ζωές στο Αιγαίο

Να ξέρετε όμως αυτές τις χυδαιότητες που είπε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ (και για τις οποίες θα απαντήσει από το ίδιο βήμα ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή) έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Ναυτιλίας που χθες έδωσε στη Βουλή νέα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτό τα τελευταία δύο χρόνια (όπως έλεγε ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης) έχουν σωθεί από βέβαιο πνιγμό 6.000 ζωές. Είπε ακόμα ότι δεν έχει ακούσει για σύλληψη διακινητών στην Τουρκία, όπως ότι η Τουρκία αποφεύγει να ομιλεί για push forward και ομιλεί μόνον για push back.

***
Η πρωθυπουργική απάντηση στον Ερντογάν

Όπως έμαθα ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του την Παρασκευή θα μιλήσει με στοιχεία. Δεν αποκλείεται να θυμίσει όλα αυτά που έλεγε ο Ερντογάν ότι θα έρθει νύχτα, περί γαλάζιας πατρίδας, περί κήρυξης πολέμου, περί αμφισβήτησης νησιών και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο ίσως υπάρξει και μια «έκπληξη» όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Τι είδους όμως «έκπληξη; Θα τη δούμε την Παρασκευή.

***
Η δεξίωση του πλανητάρχη στη σκιά των δηλώσεων Πούτιν

Τα βλέμματα όλων στράφηκαν στη δεξίωση, που θα παρέθετε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργά τη νύχτα (σχεδόν ξημερώματα) προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μετά τα όσα δραματικά ακολούθησαν το διάγγελμα Πούτιν για επιστράτευση και για τον κίνδυνο των πυρηνικών. Πώς θα απαντήσει ο Πλανητάρχης; Πέραν τούτου στη δεξίωση αναμένεται να βρεθούν (εκτός απροόπτου) μαζί, στον ίδιο χώρο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την επίθεση όμως του προέδρου της Τουρκίας στη χώρα μας, τα περιθώρια για οποιαδήποτε συνεννόηση έχουν εξαντληθεί.

***
Η στρατηγική σημασία Ελλάδας- Ισραήλ

Με αντιπροσωπεία πέντε αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων συναντήθηκε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στη συνέχεια είχε ξεχωριστή συνάντηση με την πρόεδρο και ανώτερα στελέχη της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC, στο πλαίσιο των επαφών του κατά την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο πρωθυπουργός επισήμανε την ιδιαίτερα στενή στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων της ασφάλειας και ενέργειας, αλλά και την προοπτική περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω των πολυμερών σχημάτων στα οποία συμμετέχουν οι δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κλιμακούμενη ρητορική της τουρκικής ηγεσίας και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, δίνοντας έμφαση στην ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και σε περιστατικά παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινότητας σε βάρος της χώρας μας.

***
Ο Πρωθυπουργός και ο ταξιτζής στη Νέα Υόρκη

Καθώς ο πρωθυπουργός περπατούσε με τους συνεργάτες του, στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ακούει κάποιον να τον φωνάζει… Ο κ. Μητσοτάκης κοιτάζει πίσω και βλέπει έναν οδηγό ταξί από την Ελλάδα. Όταν, αντιλήφθηκε ότι πρόκειται για Έλληνα, του λέει «Πού είσαι ρε μεγάλε; Tι κάνεις εσύ; Από που είσαι;», με τον Έλληνα ταξιτζή να του λέει ότι κατάγεται από την Τρίπολη και ότι βρίσκεται στις ΗΠΑ τα τελευταία πενήντα χρόνια. «Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μας στις ΗΠΑ», έγραψε ο πρωθυπουργός αναρτώντας το βίντεο από αυτή τη συνάντηση στο instagram.

***
Η κηδεία του Σίνζο Άμπε διχάζει την Ιαπωνία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στην κρατική κηδεία του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Η κηδεία θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου στο Τόκιο και έχει διχάσει την Ιαπωνία. Ο λόγος; Πόσο αυτή θα στοιχίσει σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. Μάλιστα ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε στο Τόκιο, κοντά στο γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα, ο οποίος όμως απουσίαζε στη Νέα Υόρκη. Στην τελετή θα υπάρχουν 6.000 προσκεκλημένοι από την Ιαπωνία και το εξωτερικό, ιδίως αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων..

***
Ποιος έδωσε εντολή να καταστραφεί το αρχείο Ανδρουλάκη;

Νέα ένταση στο πολιτικό σκηνικό έφερε η κατάθεση του επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστου Ράμμου, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που συνεδρίασε για το σοβαρό ζήτημα των υποκλοπών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Ράμμος έδωσε τις περισσότερες πληροφορίες μέχρι στιγμής για το αρχείο παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, αποκαλύπτοντας ότι καταστράφηκε με εντολή από τον Π. Κοντολέοντα την ημέρα που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την παρακολούθηση.

***
Δεν έχει εντοπιστεί ύποπτο εύρημα

Εκείνο όμως που επίσης έγινε γνωστό μετά από πληροφορίες είναι ότι ο κ. Ράμμος φέρεται να είπε ότι από την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει η ΑΔΑΕ μετά από καταγγελίες πολιτικών προσώπων των 6 κοινοβουλευτικών κομμάτων περί παρακολούθησής τους, δεν έχει εντοπιστεί κανένα ύποπτο εύρημα ούτε για νόμιμες επισυνδέσεις ούτε για το Predator – διευκρινίζοντας πως εκκρεμεί η ολοκλήρωση του ελέγχου για τις καταγγελίες του κ. Κυριάκου Βελόπουλου.

***
ΚΚΕ: Κινδυνεύει με κλείσιμο η Εξεταστική

Το ενδεχόμενο η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές να οδηγηθεί άμεσα σε κλείσιμο βλέπει το ΚΚΕ, αν δεν κληθούν περισσότεροι μάρτυρες ενώπιόν της, όπως ζητά αντιπολίτευση. Αυτό ζητάει και το ΚΚΕ, που καταγγέλλει, ότι κανένας από τους μάρτυρες που πρότεινε δεν έγινε δεκτός. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η υπόθεση των υποκλοπών στην γραφεία του κόμματος στον Περισσό απ’ ότι φαίνεται συμπεριλήφθηκε τυπικά στην έρευνα της Εξεταστικής, αφού στην πράξη από την πρώτη μέρα έχει πεταχτεί εκτός κάδρου και είναι «σαν να μην υπάρχει» στην Εξεταστική. Τα άλλα κόμματα δεν τοποθετούνται, με αποτέλεσμα το ΚΚΕ να καταλήγει, ότι πολλοί είναι αυτοί που τελικά προσπαθούν να θάψουν την υπόθεση για να μείνουν οι πραγματικοί υπαίτιοι στο σκοτάδι.

***
Η Πρόεδρος, οι παρακολουθήσεις και ο Ανδρουλάκης

Οι παρακολουθήσεις, όπως αναμενόταν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη στο Προεδρικό Μέγαρο. Η Πρόεδρος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «έχω πλήρη γνώση και συνείδηση των ορίων του αξιώματός μου, σύμφωνα και με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Για το θέμα αρμόδια όργανα εν προκειμένου είναι η Βουλή και η Εξεταστική της Επιτροπή, καθώς και η Δικαιοσύνη, στην οποία έχετε προσφύγει». Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως το ζήτημα των υποκλοπών «πρέπει να κλείσει χωρίς να μείνει καμία σκιά στο πολιτικό σύστημα, κι αυτό πρωτίστως είναι ευθύνη της κυβέρνησης». Όπως σημείωσε «Δεν έχουν συνωμοτήσει οι πλανήτες εις βάρος μου, αλλά ένας παρακρατικός μηχανισμός».

***
Ο Γιώργης ο κομπολογάς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Tον «μπελά» τους (ας το ονομάσω έτσι) βρήκαν χθες το μεσημέρι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που αποφάσισαν να κατέβουν στο πεζοδρόμιο (σ.σ. συνοδεία αστυνομικού φυσικά) για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους των μέσων μαζικής μεταφοράς. Δεν έφτασαν βέβαια μπροστά στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Νίκης, αλλά έμειναν λίγο πιο πίσω στη διασταύρωση με την Ερμού. Κι ενώ συζητούσαν με 5-6 δικούς τους εμφανίζεται από το πουθενά ο «Γιώργης ο κομπολογάς». Δεν είναι σίγουρο ότι αυτόν τον – κατά τα άλλα συμπαθέστατο – ηλικιωμένο που μπαίνει στις περισσότερες πορείες και πουλάει κομπολόγια, τον αναγνώρισαν οι δύο βουλευτές επειδή τον είδαν στο «πηγαδάκι» αλλά δεν είπαν τίποτα. Αντιθέτως, τους είπε εκείνος. Για την ακρίβεια τους τα… «έσουρνε» κανονικά με αποτέλεσμα σε 2-3 λεπτά Παππάς και Ξενογιαννακοπούλου να αποχωρήσουν, αφού εκτός των άλλων, υπήρχαν κοντά τηλεοπτικά συνεργεία, φωτογράφοι κτλ. Όσοι ζουν την καθημερινότητα του κέντρου, ξέρουν ότι ο Γιώργης είναι απολύτως ενημερωμένος, γνωρίζει τους βουλευτές και δεν μπερδεύεται όταν είναι κριτικάρει κάποιον. Το κάνει φωνάζοντας παράλληλα τα ονοματεπώνυμα τους, για να μη νομίζουν ότι τα ‘χει χάσει τελείως

***
Τα «Μεζεκλίκια» στη ΝΔ

Δεν γνωρίζω εάν έχει κάποια σημασία το όνομα της ταβέρνας στην οποία προσκαλεί τους βουλευτές της ΝΔ (για γνωριμία και κουβεντούλα) ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος (που έχει αντικαταστήσει τον Γρηγόρη Δημητριάδη), αλλά ξάφνιασε πολλούς βουλευτές. Τους προσκαλεί στην ταβένα «Μεζεκλίκια» της Λαχαναγοράς (στην Κεντρική Λαχαναγορά στον Αγιο Ιωάννη του Ρέντη).

***
Ο αποχαιρετισμός του Ρέγκλινγκ

Ήταν αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του διευθύνοντα συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επίσκεψη έγινε λίγες ώρες προτού ο Πρωθυπουργός αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου πιστωτή της χώρας αποχωρεί από τη θέση του και έτσι πραγματοποιεί την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα καθότι η θητεία του ολοκληρώνεται στις 7 Οκτωβρίου. Στο τιμόνι του ESM ο Ρέγκλινγκ έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα της ελληνικής κρίσης, όπως τα Μνημόνια, αλλά και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία εφέτος. Για τον ESM η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελούν προτεραιότητα και οι αναφορές του Ρέγκλινγκ κάθε φορά που επισκεπτόταν την Ελλάδα είχαν επίκεντρο τη δημοσιονομική ισορροπία, όπως επίσης τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων. Σε δηλώσεις του προ ολίγων μηνών είχε αναφερθεί στην αξιοσημείωτη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας