Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εμφανίζεται ανήσυχος για την κλιμακούμενη πορεία της τουρκικής προκλητικής.

Ωστόσο οι έντονοι προβληματισμοί που διατύπωσε στην συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες προσδίδουν μια επιπλέον διάσταση στο ασταθές και αβέβαιο κλίμα που διαμορφώνει η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας.

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε πολύ στενάχωρο ως προς την ουσία του το γεγονός της κλιμάκωσης της τουρκικής ρητορικής, επαναλαμβάνοντας ότι θέμα νησιών δεν είχε τεθεί ποτέ ως τώρα από την πλευρά της γείτονος και ότι δυστυχώς αν υπάρχει κάτι κακό είναι ότι εγκλωβίζεται και η Τουρκία και η τουρκική κοινή γνώμη σε αυτό το προβληματικό πλαίσιο. Αξιολογώντας τις επιλογές της Άγκυρας από την σύναψη του τουρκολιβυκού «μνημονίου» και μετά, ο κ. Δένδιας διατύπωσε την άποψη ότι δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης.

Τι συνέβη μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βόσπορο

Μάλιστα αναφέρθηκε στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στον Βόσπορο (τον περασμένο Μάρτιο), λέγοντας ότι ο ίδιος ήταν πολύ υπέρ της συνάντησης αυτής καθώς θεωρούσε ότι για να υπάρξει ένα άνοιγμα δεν θα χρειαζόταν να γίνει από κάτω προς τα πάνω.

Η εικόνα δε που έλαβε ήταν ότι η συνάντηση των δυο ηγετών είχε πάει εξαιρετικά, όμως το τι συνέβη από πλευράς της Τουρκίας μετά τη συνάντηση του είναι παντελώς αδύνατον να το ιχνηλατήσει.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να επαναλάβει ότι δεν είναι καθόλου ήσυχος λόγω της διαρκούς επιδείνωσης του κλίματος με ευθύνη της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα που αποκτά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί ένα διαρκές επίπεδο διεθνούς αντίδρασης στην επεκτατική και εμπρηστική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, την οποία κατηγόρησε ότι έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ από το 2019 τους δόθηκαν απεριόριστες ευκαιρίες.

Διατύπωσε μάλιστα την απορία γιατί κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά να επιλέξει αυτή τη στρατηγική που οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς. Για τον κ. Δένδια δεν είναι καλό το ότι συμπίπτουν οι εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ αναφορικά με το δόγμα Καραμανλή το οποίο παρέμενε στόχος της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής στο παρελθόν ως προς την στρατιωτική ισχύ των δυο χωρών με την διατήρηση της αναλογίας 7-10 υπέρ της Τουρκίας, είπε ότι πλέον αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί υπέρ της Ελλάδας, αλλά έχει γίνει 10-0.