Σε ρυθμούς προγράμματος μπαίνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης και η ομάδα στελεχών, που τον πλαισίωσε, ολοκληρώνουν τη συγγραφή και πλησιάζει η ώρα το πρόγραμμα θέσεων να τεθεί υπόψη των βουλευτών και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου στην κοινή συνεδρίαση Π.Σ.- Κ.Ο. που προγραμματίζεται προσεχώς για την επόμενη εβδομάδα.

Το επίσημο εναρκτήριο λάκτισμα για την διαβούλευση με τους πολίτες σχεδιάζεται να δοθεί με μια ειδική εκδήλωση εκτός Αθηνών, ίσως στην Κρήτη, προς τα τέλη Ιουλίου. Τις προηγούμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί εξορμήσεις κλιμακίων στελεχών στην Καβάλα, στην Κόρινθο, στην Καλαμάτα, στις Σέρρες, στην Κατερίνη, στη Λέσβο και στην Αττική.

Μπαράζ εκδηλώσεων

Αν δεν υπάρξει τελικά εκλογικός αιφνιδιασμός το Σεπτέμβριο, ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου θα είναι αφιερωμένος σε μπαράζ εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα με κατάληξη στην προγραμματική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Κατά πληροφορίες στο νέο σύνθετο κείμενο περιγράφονται πολιτικές εκσυγχρονισμού, ψηφιοποίησης και βιώσιμης ανάπτυξης με καινοτομία και εξωστρέφεια για τους τομείς της μεταποίησης, του αγροτικού τομέα, του τουρισμού, του πολιτισμού, των δικτύων ενέργειας και των μεταφορών με κύρια πηγή χρηματοδοτήσεων τους αναξιοποίητους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ετοιμάζεται το πρόγραμμα

Παρουσιάζεται σχέδιο πλήρους και ομαλής απανθρακοποίησης της παραγωγής ενέργειας, χωροθέτησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων με σύγχρονα πρότυπα και περιβαλλοντική προστασία. Προβλέπονται σχέδια χρηματοδοτήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις νεοφυείς (start-ups). Ξεχωριστή θέση κατέχει το κεφάλαιο για την «Ψηφιακή Ελλάδα» ένα ολιστικό σχέδιο κι όχι απλώς αποσπασματικές ψηφιοποιήσεις λειτουργιών του δημοσίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής για νέα ζευγάρια με την ανέγερση χιλιάδων κατοικιών από το Ταμείο Ανάκαμψης με ταυτόχρονη στήριξη της Εργασίας, σε όλες τις σύγχρονες μορφές της (ψηφιακές πλατφόρμες κλπ) με κανόνες και αξιοπρέπεια.

Για την Υγεία περιλαμβάνονται προτάσεις για ένα επαρκώς στελεχωμένο και οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Προληπτικής Υγείας αλλά και αύξηση των ΜΕΘ. Στο τομέα των Συντάξεων προτείνεται η επαναφορά του ΕΚΑΣ που το ΠΑΣΟΚ θέσπισε.

Όσον αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές δίνεται έμφαση στην καλύτερη είσπραξη εσόδων και την φορολόγηση πλούτου με συγκράτηση και αξιολόγηση δημοσίων καταναλωτικών δαπανών. Άντληση επενδυτικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεγάλο μέρος των θέσεων αφορά σειρά μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και την Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση για περισσότερη διαφάνεια και αξιοκρατία μέσω και της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας. Ένας τομέας που το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ιστορική και αξιακή παρακαταθήκη (ΑΣΕΠ, Διαύγεια, Ανεξάρτητες Αρχές κλπ). Εκσυγχρονισμός και επιχειρησιακή αναβάθμιση των σωμάτων ασφαλείας και της Πολιτικής Προστασίας.