Αντιμέτωπο με έναν καταστροφικό εχθρό, που στο παρελθόν το έχει πλήξει πολιτικά και εκλογικά, την εσωστρέφεια, βρίσκεται το ΠαΣοΚ. Την πυροδότησε μια δημόσια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη η οποία κατέληξε σε σούσουρο και ατέλειωτες συζητήσεις ανάμεσα σε βουλευτές και στελέχη.

«Δεν αγωνίζομαι για να γίνει το ΠαΣοΚ μεγάλο και να γίνουν οι παλιοί πρωταγωνιστές ξανά υπουργοί και βουλευτές», υπογράμμισε στην ομιλία του στην Κέρκυρα.

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση: Στις 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πότε θέλουν εκλογές οι πολίτες

Αμέσως ξεκίνησαν οι εικασίες . Ποιους εννοεί ο πρόεδρος;

Τα βλέμματα στράφηκαν, κυρίως, σε δύο πρόσωπα που έχουν μεγάλη κοινοβουλευτική θητεία και πολύχρονη παρουσία σε υπουργικούς θώκους. Τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Ο πρώτος υπήρξε αντίπαλος του κ. Ανδρουλάκη στην κούρσα για την ηγεσία. Στη συνέχεια επικράτησε εσωκομματική ηρεμία, αν και οι παρατηρητικοί επισήμαναν ότι η Χαριλάου Τρικούπη θέλησε να κρατηθεί μακριά από την υπόθεση Novartis, στην οποία έχει αναφερθεί το όνομα του πρώην υπουργού.

Ο δεύτερος ήταν από αυτούς που στήριξαν τον κ. Ανδρουλάκη στην κούρσα της διαδοχής της Φώφης Γεννηματά, και αποτελεί, για φίλους και αντιπάλους, κομμάτι της ζωντανής ιστορίας του ΠαΣοΚ. Είναι ο μόνος από τους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου που βρίσκεται ακόμα στη Βουλή.

Υπάρχουν ακόμα ο Χάρης Καστανίδης και ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο νέος αρχηγός του ΠαΣοΚ εξελέγη με σημαία του την ανανέωση, την ενότητα και τη συνέχεια. Η ανανέωση, όμως, είναι απαιτητική υπόθεση για κάθε νέο αρχηγό. Δύο τρόποι υπάρχουν για να την επιτύχει: η σύγκρουση και οι βελούδινες αποστρατείες. Σε διαφορετικές συγκυρίες, για διαφορετικά κόμματα και αρχηγούς, απέδωσαν και οι δύο μέθοδοι. Το θέμα είναι η σωστή εκτίμηση της κατάστασης και η ακριβής μέτρηση της θερμοκρασίας του κόμματος. Με άλλα λόγια η καπατσοσύνη του αρχηγού. Γιατί, ως γνωστόν, δεν θέλει πολύ για να μετατραπεί το φάρμακο σε φαρμάκι.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ – ΚΙΝΑΛ, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων, μετέχουν όλες οι τάσεις του κόμματος. Στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργανώσεων ο βαθμός ανανέωσης υπήρξε μεγαλύτερος των προσδοκιών της ηγεσίας. Νέα πρόσωπα, με όρεξη για δουλειά μπήκαν στις οργανώσεις και θα μπολιάσουν την πολιτική ζωή στις τοπικές κοινωνίες.

Ο αρχηγός ενός κόμματος, έχει δικαίωμα να επιλέξει τους συνεργάτες του στο κόμμα, και να μην επιλέξει κανένα πρόσωπο της παλιάς φρουράς. Και, εφόσον γίνει πρωθυπουργός, να φτιάξει το υπουργικό συμβούλιο που επιθυμεί χωρίς κανέναν παλαιό πρωταγωνιστή.

Τους βουλευτές, όμως, τους επιλέγει ο λαός.

Αν ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει, όπως άφησε να εννοηθεί , τους παλιούς πρωταγωνιστές στη Βουλή, μπορεί να μην τους συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Αν δεν είναι αυτή η απόφαση του, είναι παράδοξο να ζητεί, επί της ουσίας, την καταψήφιση τους.

Είναι η εσωστρέφεια η μέθοδος για να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ «πρωταγωνιστής των εξελίξεων»; Αυτό το ερώτημα μπορεί να το απαντήσει μόνο η καπατσοσύνη του αρχηγού.