Τη στρατηγική της «κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή» των εκλογών ρίχνει στο πολιτικό παιχνίδι ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μια προσπάθεια να πετάξει το μπαλάκι της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και της ευθύνης για νέα προσφυγή στις κάλπες στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράλληλα θέτει σε εκλογική ετοιμότητα το ΠαΣοΚ κλείνοντας οργανωτικές και άλλες εκκρεμότητες, καθώς εκτιμά ότι «οι εκλογές δεν αργούν».

Το «παιχνίδι»

«Οι προθέσεις όλων θα κριθούν την πρώτη Κυριακή» δήλωσε στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και αμέσως μετά, κατά την περιοδεία στα Γιαννιτσά, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. «Λέω καθαρά: κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Και απαντάει η ΝΔ: «Οχι, οι πρώτες εκλογές είναι βατήρας, δυόμισι μήνες αστάθεια». Αρα ποιος προσφέρει αστάθεια, εγώ ή η ΝΔ; Η ΝΔ» τόνισε. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν διαβάσει το «παιχνίδι του Μητσοτάκη» και δεν έχουν σκοπό να το αφήσουν αναπάντητο.

Δεύτερες εκλογές

Ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός έχει σκοπό, έτσι κι αλλιώς, να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, ρίχνοντας όμως την ευθύνη για την επιλογή αυτή στο ΠαΣοΚ. «Είναι ξεκάθαρη η τακτική του κ. Μητσοτάκη. Στόχος του είναι μόνο η αυτοδυναμία. Θα επιδιώξει συνεργασία μόνο στην περίπτωση που στις δεύτερες εκλογές δεν έχει αυτοδυναμία. Ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει για συνεργασίες μόνο αν δεν έχει άλλη δυνατότητα και μόνο από θέση ισχύος, αφού πρώτα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές για να λάβει το μπόνους των εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνησή του» αναφέρει σε συνομιλητές του ο κ. Ανδρουλάκης.

Προνόμιο

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ενόχληση για το γεγονός ότι όλη η πίεση για τη μετεκλογική στάση των κομμάτων στρέφεται προς την πλευρά του ΠαΣοΚ. «Μητσοτάκης και Τσίπρας λένε ότι κρύβομαι και δεν ξεκαθαρίζω με ποιους θα πάμε. Τι λένε όμως οι ίδιοι όταν τους τίθεται το ερώτημα τι θα κάνουν μετά τις εκλογές; Λένε, θα δούμε. Αρα οι δυο τους έχουν το προνόμιο να επιλέξουν μετά τις εκλογές, ενώ εμείς θα πρέπει να πούμε από σήμερα τι θα κάνουμε» αναφέρει σε συνομιλητές του.

Το επόμενο διάστημα ο κ. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα ότι «ανεξάρτητα από τι επιδιώκουν τα διάφορα συμφέροντα, το παιχνίδι των εκλογών είναι παιχνίδι για τρεις και η κυβερνητική αστάθεια, αν υπάρξει, θα αφορά την απροθυμία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει και τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη δεν είναι η κυβερνητική σταθερότητα, αλλά η πάση θυσία και με κάθε τρόπο συρρίκνωση της εκλογικής απήχησης του ΠαΣοΚ» αναφέρουν στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

Επιθέσεις

Ο ίδιος, έχοντας πάρει τα μηνύματα, γνωρίζει ότι το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά θα βρεθούν στο επίκεντρο συνεχών επιθέσεων. «Σε λίγο θα με κατηγορήσει ο Μητσοτάκης για οικογενειοκρατία και ο Τσίπρας για λαϊκισμό» αναφέρει χαριτολογώντας σε συνομιλητές του. Ωστόσο, όλη αυτή η πίεση φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Καθώς ο χρόνος πιέζει, αφού ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, ο κ. Ανδρουλάκης ανεβάζει αισθητά τους τόνους της αντιπολίτευσης, αποφεύγοντας όμως την ακραία ρητορική, ενώ ταυτόχρονα το επιτελείο του σπεύδει να κλείσει εκκρεμότητες κρίσιμες για την έκβαση της εκλογικής μάχης.

Οι νομαρχιακές

Την εβδομάδα που πέρασε δόθηκε τέλος σε μια ακόμα εκκρεμότητα που αφορούσε τις νομαρχιακές επιτροπές του κόμματος, οι οποίες δεν έχουν ακόμα συγκροτηθεί παρά το γεγονός ότι οι εκλογές για την ανάδειξή τους έγιναν στις 8 Μαΐου. Ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος απέστειλε την Πέμπτη εγκύκλιο στις οργανώσεις, με την οποία τις καλεί μέχρι την Τετάρτη να έχουν εκλέξει γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα έτσι ώστε να αρχίσει συντεταγμένα η προεκλογική δουλειά.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το διάστημα που ακολούθησε την εκλογή των οργάνων έπρεπε να γίνει η προετοιμασία για το συνέδριο και τη συνεδρίαση της ΚΕ που εξέλεξε τον γραμματέα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Παράλληλα έπρεπε να εξεταστούν οι ενστάσεις που κατατέθηκαν σε αρκετές περιοχές. «Ενα θεσμικό κόμμα όπως αυτό που θέλουμε δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει όποτε θέλει. Υπάρχουν καταστατικές διαδικασίες που οφείλουν να τηρηθούν» αναφέρει σε συνομιλητές του ο κ. Σπυρόπουλος.

Χρονοπούλου για το Επικρατείας

Ενα ακόμα μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Ο σχεδιασμός προβλέπει μέχρι το τέλος του μήνα η – υπό τον Βαγγέλη Αργύρη – επιτροπή ψηφοδελτίων να θέσει υπ’ όψιν των οργάνων την αρχική εισήγησή της. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, μεγάλος θα είναι και ο βαθμός ανανέωσης, με το βάρος να δίνεται στην ενίσχυση των ψηφοδελτίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος υπολείπονται σε μεγάλο βαθμό αυτών της περιφέρειας. Ηδη έχουν αρχίσει και τα σενάρια για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα χειριστεί προσωπικά ο κ. Ανδρουλάκης. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, στους διαδρόμους της Χ. Τρικούπη και στη Βουλή ακούγεται έντονα το όνομα της Ελένης Χρονοπούλου , ακόμα και για τη θέση του επικεφαλής. Η σχετική φιλολογία ενισχύεται και από το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμούσε την εκλογή της, στην πρώτη θέση, στο Πολιτικό Συμβούλιο, κάτι που τελικά δεν έγινε, αφού το «μπλοκ» των «Παπανδρεϊκών» έδωσε ψήφους στον Στέφανο Ξεκαλάκη που έκοψε πρώτος το νήμα.

Ο πήχης των προσδοκιών και οι επιδόσεις

Μετά την αρχική εκτόξευση της εκλογικής του απήχησης, η δυναμική του κόμματος φαίνεται να ανακόπτεται. Ομως, ο πήχης των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί στη βάση της παράταξης είναι μεγάλος και στις εκλογές οποιοδήποτε ποσοστό απέχει από τις σημερινές δημοσκοπικές επιδόσεις δεν θα θεωρηθεί επιτυχία και θα επιφέρει αναταράξεις.

Μέτρα για την ακρίβεια

Στο πεδίο της αντιπολίτευσης θα «σηκωθούν» και άλλο τα ζητήματα της ακρίβειας και η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά. «Θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, ο κόσμος δεν θα μπορεί να κάνει διακοπές. Οι τιμές είναι στα ύψη και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην οικονομία» δηλώνει ο κ. Ανδρουλάκης και επιμένει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. «Δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, μόνο τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι 1 δισ. περισσότερα από αυτά που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης» αναφέρει. Το μήνυμα αυτό θα επιχειρήσουν να περάσουν στον κόσμο τα 70 κλιμάκια στελεχών που το επόμενο διάστημα θα δώσουν το «παρών» στις λαϊκές αγορές όλη της χώρας, παρουσιάζοντας, τις θέσεις του κόμματος. Ψηλά στην ατζέντα του κ. Ανδρουλάκη βρίσκονται τα εθνικά θέματα, για αυτό έγινε και η επιλογή της επίσκεψης στην Κω.