Με 3+1 φιλολαϊκά μέτρα η κυβέρνηση «άνοιξε τον κύκλο» της αναπροσαρμογής των αμοιβών – συντάξεων, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον «εκλογικό κύκλο», αν και όπως είπε ο Πρωθυπουργός αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ανεξάρτητα πότε θα γίνουν οι εκλογές, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο κατά την αντιπολίτευση ή την άνοιξη του 2023 σύμφωνα με τα νέα – τελευταία κυβερνητικά σενάρια, οι αυξήσεις συντάξεων, αμοιβών και παροχών αποτελούν τις βασικές προβλέψεις του κυβερνητικού προγράμματος για το 2023 και βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η οποία άτυπα «άνοιξε» με την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική.

Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας – Κρατάμε εφεδρείες στήριξης

Αυξήσεις ύστερα από 13 χρόνια στις συντάξεις

Η επαναφορά των αυξήσεων στις συντάξεις έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια περικοπών και «παγώματος» προαναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, από κοινού με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Πρόκειται για ένα ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να ωφελεί όλους, χωρίς να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτοχρόνως, θεωρείται βέβαιη η εκκίνηση – εκ νέου – της διαδικασίας αναπροσαρμογής (αύξησης) του κατώτατου μισθού από τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη διπλή αύξηση του κατώτατου, σημειώνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην ένατη θέση στην κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, «κλειστά κράτησε τα χαρτιά του» ο Πρωθυπουργός γύρω από το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, μετά την έκδοση της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που δίνει δικαίωμα διεκδίκησης μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Δείτε ακόμα: Μπροστά τα μέτρα, πίσω οι κάλπες

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά, παρά το γεγονός ότι υπήρξε «σκληρή κριτική» από πολιτικούς αρχηγούς.

Ανοιχτό όμως άφησε το ενδεχόμενο να δοθούν «κάποια χρήματα» και στους υπόλοιπους συνταξιούχους – που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη – σε συνέντευξή του μία ημέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή. «Αφήστε να πούμε κάτι και στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα που κλείδωσαν και η ώρα της ΔΕΘ

Συνεπώς οι ανακοινώσεις για νέα αύξηση του κατώτατου στις αρχές του 2023, για τις αυξήσεις στις συντάξεις και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και στον δημόσιο τομέα είναι πλέον γεγονός, ενώ το θέμα των αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους θα ξεκαθαρίσει έως τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ: «Είναι η ώρα των εργαζομένων» είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέα αύξηση στις αρχές του 2023. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού τους προέτρεψε για «καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας» προκειμένου να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023

Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023 έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται στον σχετικό νόμο, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα να πάει στις εκλογές έχοντας επαναφέρει τις κατώτατες αμοιβές στα προ της κρίσης επίπεδα».

Με την επανεκκίνηση της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023 καθίσταται εφικτή η επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ, δηλαδή στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα. Κι αυτό επειδή ο μισθός βρίσκεται ήδη στα 713 ευρώ, δηλαδή σε απόσταση που μπορεί να καλυφθεί με την επόμενη αύξηση.

Συντάξεις

Αυξήσεις πάνω από 5% στις συντάξεις: Στις αρχές του έτους υπάρχει πρόβλεψη για αυξήσεις και στις συντάξεις, κλείνοντας έτσι έναν «κύκλο συρρίκνωσης» τουλάχιστον δεκατριών ετών. Από την 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης, ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%). Δικαιούχοι της αύξησης θα είναι το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών (όχι λίγοι) δεν θα δουν την αύξηση αυτή στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Τις αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν όσοι δεν έχουν «προσωπική διαφορά». Οι υπόλοιποι θα συμψηφίσουν την «προσωπική τους διαφορά» με το ποσό της αύξησης.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης: Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους ουσιαστικά τελειώνει ένα έκτακτο μνημονιακό μέτρο 12 ετών που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους τον Ιανουάριο του 2023, καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών, κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογουμένους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Δηλαδή όφελος θα έχουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.

Παράθυρο για αναδρομικά σε όλους

Παράθυρο για επέκταση των αναδρομικών – ή μέρους αυτών – σε όλους τους συνταξιούχους άφησε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ FM. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους μέρος των αναδρομικών σε δόσεις. Μάλιστα όταν πιέστηκε, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Αφήστε να πούμε και τίποτα στη Θεσσαλονίκη», υπονοώντας τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αναδρομικά δικαιούνται μόνο όσοι είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τον Ιούλιο του 2020.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «πολιτικής λύσης», με την οποία μέρος των αναδρομικών θα δοθεί σε δόσεις σε όλους. Ετσι θα αποφευχθεί η εικόνα «συνταξιούχων… δύο ταχυτήτων», σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά δώρων και επιδόματος αδείας και περικοπών των επικουρικών συντάξεων, του ενδεκαμήνου από Ιούνιο 2015 έως Μάιο 2016.

Πηγή ΟΤ