Την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην προτεινόμενη τροπολογία του ΥΠΕΚΑ στο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-Β’ Φάση» που κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Ειδικότερα τα πυρά των αρχαιολόγων δέχεται το γεγονός ότι με την τροπολογία προβλέπεται ότι η παραχώρηση με αντίτιμο των ακινήτων του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων Α.Π.Ε. «εφαρμόζεται και επί ακινήτων… τα οποία αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικές ζώνες προστασίας, ιστορικούς τόπους, τόπους πλησίον μνημείων και εν γένει σε ακίνητα περιοχών που εμπίπτουν στον ν. 4858/2021. Τα ακίνητα αυτά παραχωρούνται κατόπιν σύμφωνης γνώμης των κατά τόπο και καθ’ ύλην αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με το ν. 4858/2021, υπό τους όρους που τίθενται κάθε φορά από αυτές.»

Σύμφωνα με τον ΣΕΑ η τροπολογία «καταπατά κατάφορα τους όρους προστασίας των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, σύμφωνα με το ν. 4858/2021 εφόσον επιτρέπει την εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας έργων Α.Π.Ε. (φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας, συνοδά έργα κ.ο.κ.) εντός των θεσμικών ορίων προστασίας τους, στο άμεσο περιβάλλον μνημείων και μάλιστα χωρίς κανένα όρο (διάκριση μεταξύ ζώνης Α και Β ή μνημείων UNESCO) με μόνο κριτήριο την κρίση της εκάστοτε Εφορείας Αρχαιοτήτων, χωρίς καν τη γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου». Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι «η ακύρωση των όρων προστασίας των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σύντομα δεν θα αφορά μόνο στην εγκατάσταση Α.Π.Ε. μεγάλης κλίμακας σε ακίνητα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και άλλες δημόσιες και μη εκτάσεις οι οποίες θα προσφέρονται χωρίς όρους σε κάθε είδους «επενδυτικά» σχέδια».

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι «η μετάβαση σε ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα. Ωστόσο,  σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στρέφεται κατά της προστασίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τη ΡΑΕ και όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε σαφή κεντρικό σχεδιασμό χωροθέτησης αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών σταθμών και συνολικά ΑΠΕ σε όλη την επικράτεια, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας σε ενέργεια, με αυστηρά κριτήρια, και όχι με όρους που θέτουν στο επίκεντρο του ευκαιριακού σχεδιασμού τον περιορισμό εφαρμογής της νομοθεσίας, αρχαιολογικής, περιβαλλοντικής και κάθε προστατευόμενου δημόσιου αγαθού». Υπενθυμίζουν μάλιστα τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του ΚΑΣ να γνωμοδοτήσει υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Κοιλάδα των Μουσών στη Βοιωτία, παρά την αντίθετη εισήγηση της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν την άμεση απόσυρση και την μη ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας.