Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στην οικονομία τροφοδότησαν εκ νέου τις εκτιμήσεις για πιο επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 1,05% στις 32.898 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,64% στις 4.108 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 2,47% στις 12.012 μονάδες.

Η ανεργία

Σε επίπεδο εβδομάδας, η σημερινή πτώση οδήγησε τους δείκτες σε αρνητικά εδάφη. Οι απώλειες και για τους τρεις δείκτες της Wall Street ήταν περίπου στο 1%. Κύρια αιτία αυτής της αλλαγής σήμερα ήταν τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, που πλέον επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι η Fed θα προχωρήσει σε πιο επιθετική σύσφιξη της πολιτικής της.

Όπως ανέφεραν οι αμερικανικές αρχές τον Μάιο προστέθηκαν περισσότερες από 390.000 νέες θέσεις εργασίας, δείχνοντας πως οι εταιρείες συνεχίζουν να αναζητούν νέο προσωπικό και να προβαίνουν σε προσλήψεις. Κι αυτό, παρά τους φόβους τους για ύφεση στην οικονομία και την αύξηση του πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,6%, λίγο πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί πριν από 53 χρόνια, και πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1969. «Οι αριθμοί είναι τόσο ισχυροί θα ανατρέψουν πιθανώς τις ελπίδες ότι η Fed θα εξετάσει μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων μετά τις αυξήσεις Ιουνίου/Ιουλίου», σχολίασε ο Tom Essaye του Sevens Report.

Ο καταλύτης

«Τα καλά νέα είναι κακά νέα… Μας υπενθυμίζουν ότι η Fed εξακολουθεί να είναι ο καταλύτης της πορείας των αγορών, τουλάχιστον στο κλίμα των επενδυτών», δήλωσε ο Mark Hackett, επικεφαλής της επενδυτικής έρευνας της Nationwide.

Μετά τα στοιχεία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, πάνω από το επίπεδο του 2,96%. Άλλωστε, πλέον είναι απίθανο η Fed να βρει τους λόγους να σταματήσει την επιθετική εκστρατεία σύσφιξης της πολιτικής της. Βέβαια, οι επενδυτές φοβούνται ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν υπερβολικά την οικονομία και να την οδηγήσουν σε ύφεση. Επίσης, τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την αξία των μελλοντικών κερδών, γεγονός που μπορεί να κάνει τις μετοχές να φαίνονται λιγότερο ελκυστικές, ειδικά εκείνες της ανάπτυξης και τεχνολογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Micron Technology υποχώρησε περίπου 7% και η Nvidia σχεδόν 3%. Η Apple έχασε 3%, καθώς η Morgan Stanley ανέφερε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης του App Store θα μπορούσε να βλάψει την εταιρεία βραχυπρόθεσμα.

Επίσης, οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν περισσότερο από 8% αφού το Reuters ανέφερε, επικαλούμενο εσωτερικό email, ότι ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ θέλει να περικόψει το 10% των θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, ο Μασκ είπε επίσης στο email ότι έχει ένα «σούπερ κακό» συναίσθημα για την οικονομία.