Συγκίνηση και σκέψεις προκαλούν οι βραβεύσεις των δύο ταινιών στο 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που την Τετάρτη ολοκληρώθηκε στον κινηματογράφο Δαναό. Τόσο η κριτική επιτροπή όσο και το κοινό επέλεξαν ταινίες που αναφέρονται στην μάχη που δίνουν καθημερινά ανώνυμοι πολίτες, σκληρά εργαζόμενοι, ήρωες μιας πραγματικότητας σκληρής, κυνικής και αδάμαστης.

Η κριτική επιτροπή απαρτiζόμενη από τους Εμανουέλ Μπεάρ (πρόεδρος), Έλις Κις, Γιάννα Σαρρή, Θάνο Αναστόπουλο και Λευτέρη Χαρίτο, απένειμε ομόφωνα το βραβείο της στην ταινία «Ouistreham» (Ανάμεσα σε δύο κόσμους) του Eμανουέλ Καρέρ.

«Επιλέξαμε να απονέμουμε το βραβείο στην ταινία αυτή, για τον βαθύ ανθρωπισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει κατά μέτωπον τους αόρατους αυτούς ανθρώπους τους οποίους ενσαρκώνουν μη επαγγελματίες ηθοποιοί δίπλα στην Ζιλιέτ Μπινός» αναφέρεται στο σκεπτικό της επιτροπής. Στην ταινία η Μπινός υποδύεται μια συγγραφέα που κάνοντας έρευνα για το καινούργιο της βιβλίο, παριστάνει την καθαρίστρια σε πλοίο και αντλεί τις πληροφορίες που θέλει από την σχέση της με τις συναδέλφισσες της στις οποίες δεν έχει πει την πραγματική της ιδιότητα.

«Η ταινία μάς τοποθετεί ανάμεσα σε δύο κόσμους χωρίς καθόλου μελοδραματισμούς, αυτόν της συγγραφέα δημοσιογράφου και τον κόσμο της επαγγελματικής επισφάλειας αυτών των εργαζομένων. Μία ταινία που μας κάνει κοινωνούς της αλληλεγγύης και της συνενοχής, που υπερκαλύπτει τις ανθρώπινες σχέσεις ».

Την ίδια ώρα το βραβείο κοινού (που απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα), απέσπασε η ταινία «À plein temps» του Eρίκ Γκραβέλ στην οποία η Λορ Καλαμί υποδύεται την μητέρα δύο παιδιών που ζει σε προάστια του Παρισιού και δίνει καθημερινά μάχη ώστε να είναι στην ώρα της στην δουλειά της.

Την τελετή λήξης, στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί πρέσβεις ξένων χωρών, και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, παρουσίασαν οι ηθοποιοί Άλκηστις Πουλοπούλου και Πολύδωρος Βογιατζής, ενώ την αυλαία έκλεισε η προβολή σε avant-première της ταινίας «Χαμένες ψευδαισθήσεις» (Illusions perdues) του Ξαβιέ Τζιανολί.

Να σημειωθεί ότι τα δύο βραβεία είναι δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS και το μεν κοινού (προσφορά της μπίρας Fischer), απονέμεται στον ‘Ελληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας για την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες (εν προκειμένω η CINOBO) το δε της κριτικής επιτροπής αποτελεί προσφορά της Nova, η οποία υποστηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.