Για παραδοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί κατάρρευσης της ΝΔ κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως εξέπεμψε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα, όπου περιόδευσε. Η αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποιεί στα μέγιστα τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός προχθές στο forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου και προτάσσει το επιχείρημα: «Έξι μέρες αργότερα, στις 29 Μαρτίου από το «αυτοδυναμία ή χάος» ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στο «δεν είναι στόχος επί τούτου η αυτοδυναμία» και «ο λαός θα επιλέξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή δύο κόμματα».

Με βάση αυτή την τοποθέτηση, στην Κουμουνδούρου, όπου κυρίαρχο είναι πλέον το σύνθημα περί της αναγκαιότητας για «προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση», υπάρχει η εκτίμηση ότι όσο καταρρέει η κυβέρνηση τόσο θα απογυμνώνονται τα επιχειρήματα και η στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό εντάθηκε χθες και η κριτική στον Πρωθυπουργό από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα μιλάνε για οβιδιακή μεταστροφή του Κυρ. Μητσοτάκη για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ενδεικτική σημάδι, κατά τους κεντρικά στελέχη, του αδιεξόδου και της ραγδαίας κατάρρευσης της ΝΔ.

«Πριν μία εβδομάδα ακριβώς (23 Μαρτίου) χαρακτήριζε «πειραματισμούς» και «εφήμερες συμμαχίες που δεν αντέχουν» τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Συγκεκριμένα δήλωνε στη δευτερολογία του στη Βουλή πως «σήμερα αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι πολιτική σταθερότητα. Δεν χρειάζεται πειραματισμούς, δεν χρειάζεται εφήμερες συμμαχίες οι οποίες δεν θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου» τονίζουν με έμφαση συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα.

Οι 7 πληγές του Μητσοτάκη κατά Τσίπρα

Παράλληλα, στο προεδρικό επιτελείο, δηλώνουν ότι, με την κυβίστησή του αυτή, όπως χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναδεικνύει κατ’ αυτούς 7 σημεία, τα οποία είναι όπως τα εξηγούν και στη γραμμή που δίνουν σε στελέχη και βουλευτές:

1.     Διαψεύδει μόνος του πολλές δημοσκοπήσεις που με μεθοδολογικές ακροβασίες προσπαθούν ακόμα να εμφανίσουν σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ, αφού παραδέχεται πως δεν υπάρχει αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες κάλπες.

2.     Παραδέχεται ηττοπαθώς πως η αυτοδυναμία ήταν μία επικοινωνιακή φούσκα ενώ απαξιώνει την πρώτη κάλπη, ναρκοθετώντας το αποτέλεσμα της ΝΔ, αφού οδηγεί σε αποσυσπείρωση την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής.

3.     Παραδέχεται την κατάρρευση της ΝΔ και τη ραγδαία φθορά, η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί και εντείνεται, με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής για το μείζον θέμα της ακρίβειας να έχουν απαξιωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις μετρήσεις.

4.     Ενισχύει την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα που εξαρχής έχουν ξεκαθαρίσει πως οι πρώτες κάλπες μπορούν να δώσουν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Επίσης, η στρατηγική του πάλι χωλαίνει, αφού από τη μία ανοίγει παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά από την άλλη απαξιώνει την πρώτη κάλπη.

5.     Δείχνει ότι θα επιχειρήσει να πιέσει την Ελληνική Λύση και πρωτίστως το ΚΙΝΑΛ, στο οποίο αποσκοπεί για σχηματισμό κυβέρνησης. Πρέπει να πει με ποιον θα πάει να κάνει κυβέρνηση και στη βάση ποιου προγράμματος. Την ίδια ώρα, το ΚΙΝΑΛ το προσεχές διάστημα θα κληθεί ακόμη πιο επιτακτικά να πάρει θέση για το πώς, με ποιες προγραμματικές δεσμεύσεις και από ποιους θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές για να βγει από την κρίση, γνωρίζοντας τα αποτελέσματα της τριετούς διακυβέρνησης 2012-2015.

6.     Καταρρίπτει το μέχρι σήμερα αφήγημά του πως σταθερότητα υπάρχει μόνο με αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς και το εκβιαστικό του δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος». Το δίλημμα των εκλογών όσο περνάει ο καιρός θα είναι «σταθερότητα ή Μητσοτάκης».

7.     Επιβεβαιώνει πως οι μόνες σταθερές κυβερνήσεις (που επικαλείται τη σταθερότητα) είναι αυτές συνεργασίας και όχι αυτές της μονοκομματικής αυθαιρεσίας. Η πιο σταθερή κυβέρνηση εξάλλου των τελευταίων 15 ετών ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα από το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα στέκονται σε ορισμένα στοιχεία από την μέτρηση της MRB και τονίζουν, ότι στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ παρουσιάζει πτώση 2,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξηση 1,5% και η διαφορά απότομα μειώνεται 3,6%, από το 11,0% στο 7,4%.

«Πρόκειται για ουσιαστικό κλείσιμο της ψαλίδας που επιβεβαιώνει την τάση ραγδαίας φθοράς που προκύπτει από όλες τις μετρήσεις και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝΑΛ ή καταγράφει απώλειες ή στην καλύτερη παραμένει σταθερό» λένε.

Ακόμη, σημειώνουν ότι, αντίστοιχα, πολύ μεγάλες απώλειες καταγράφει και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης, που έχει μόλις 4,3% περισσότερες ευνοϊκές γνώμες από τον κ. Τσίπρα και αναφέρουν συγκεκριμένα:

    • Το 79,8% των πολιτών, το απασχολεί και  ανησυχεί από την ακρίβεια.

    • Το 75,2% των πολιτών, θεωρεί τα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση αναποτελεσματικά.

    • Το 19,1% των πολιτών, τα θεωρεί αποτελεσματικά, όταν το 27,8% των πολιτών θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέφερε αποτελεσματικότερη στήριξη για το θέμα της ακρίβειας. Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πραγματικό πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εκλογές,  υπερέχει της κυβέρνησης 8,7% και αυτή είναι μία ουσιαστική διαφορά.

    • Το 77,4% των πολιτών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

    • Το 83,9% των πολιτών, πιστεύει ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί με νέες αυξήσεις. Δεν υπάρχει ελπίδα για να κάνουν υπομονή.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον Αλ. Τσίπρα; «Τα ποιοτικά στοιχεία όμως για την ακρίβεια, για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων, για την ανασφάλεια των πολιτών, για την απαισιοδοξία για το μέλλον, για την δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του αλλά και για την κοινωνικά αποτελεσματικότερη και δικαιότερη πολιτική που θα εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν το μίγμα των πολιτικών εξελίξεων» είναι η άποψη που κυριαρχεί στο επιτελείο του.