Με μια φράση του Γιώργου Παπανδρέου, την εποχή που ήταν πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να εξαπολύσει το πρωί της Τετάρτης δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό από την Πάτρα, το άλλοτε «πράσινο» κάστρο. «Σήμερα από την Πάτρα, θα πω κάτι που έχει ξαναειπωθεί, αλλά σήμερα βρίσκει την πραγματική του σημασία και αξία, είναι απολύτως κυριολεκτικό. Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας. Η κοινωνία χρειάζεται στήριγμα, χρειάζεται μία προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, για να σώσει οτιδήποτε σώζεται τούτη την ώρα. Και να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ανοικοδόμησης της κοινωνίας που σήμερα λεηλατείται» τόνισε στην έναρξη της περιοδείας του στην Αχαϊκή πρωτεύουσα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην αγορά της Πάτρας, συζήτησε με καταναλωτές και καταστηματάρχες για την ασφυκτική κατάσταση στην αγορά, τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους από τις εκρηκτικές διαστάσεις της ακρίβειας και την αδυναμία πληρωμών των λογαριασμών ρεύματος που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό σε όλη την αγορά.

 «Όπου βρεθώ, σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε πόλη, σε κάθε αγορά, ίδια είναι τα προβλήματα και μεγάλη αγωνία. Έχω εδώ και καιρό μιλήσει για την πιθανότητα να πάμε σε μία μεγάλη κοινωνική κρίση, αν συνεχιστεί αυτή η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια και αυτή η λεηλασία στο εισόδημα των μικρών και μεσαίων, παραγωγών, ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας, μισθωτών και συνταξιούχων» είπε στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην αγορά.

Παράλληλα σημείωσε ότι και στην Πάτρα είδε αγανάκτηση που γίνεται από θυμός και οργή, πολιτική πρωτοβουλία για αλλαγή, για διεκδίκηση. «Είναι φανερό, και το καταλαβαίνουν πλέον καταναλωτές, μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, τα νοικοκυριά, ο κόσμος που παίρνει τους λογαριασμούς, ότι εδώ και μήνες πληρώνει μία τρομακτική αύξηση, τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι ρήτρα Μητσοτάκη. Και είναι ρήτρα Μητσοτάκη, διότι οφείλεται στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω κρίσης ακρίβειας, στην βίαιη απολιγνιτοποίηση, οφείλεται στην ιδεοληπτική εμμονή ότι δήθεν η αγορά αυτορρυθμίζεται και μπορούμε να την αφήσουμε χωρίς κρατική παρέμβαση, χωρίς ελέγχους και ρύθμιση» τόνισε και συμπλήρωσε: «Οφείλεται στην ατολμία να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας μπροστά σε μία πρωτοφανή κρίση, όπως τη μείωση του ΕΦΚ, τη μείωση του ΦΠΑ και την αύξηση του κατώτατου μισθού που εδώ και χρόνια παραμένει παγωμένος. Ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στην πλειοψηφία της κοινωνίας που χειμάζεται».

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το εργοστάσιο Παστερίωσης Γάλακτος «Πρώτο», όπου συζήτησε τόσο με τη διοίκηση για το υπέρογκο ενεργειακό κόστος που απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων βιομηχανιών, όσο και με τους εργαζόμενους που πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού χαρακτήρισαν «κοροϊδία» τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι θα τους επιστραφεί το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Στην ουσία το είπαν ίσα ίσα για τα κανάλια, μας κοροϊδέψανε. Μας επέστρεψαν ούτε το 20%. Καλύτερα να μην τα επέστρεφαν» σημείωσαν χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του συνεταιρισμού, δείχνοντας στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λογαριασμούς ρεύματος, όπου για 8χιλιάδες ρεύμα η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 12.340 ευρώ, σημειώνοντας μάλιστα πως πρόκειται για λογαριασμούς Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, «προ του πολέμου στην Ουκρανία».

Τόνισαν μάλιστα, πως στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας ήρθαν να προστεθούν και οι υπέρογκες αυξήσεις στις ζωοτροφές που επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Το καλαμπόκι το αγοράζαμε 20 λεπτά πέρσι το Μάιο και τώρα το αγοράζουμε 40 λεπτά. Συνολικά το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 80%» σημείωσαν και όπως είπαν δίνουν μάχη να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές όσο μπορούν γιατί στόχος του συνεταιρισμού είναι να δίνουν μεγάλη τιμή στον παραγωγό και να απολαμβάνει χαμηλή τιμή ο καταναλωτής.

Κατά τη συζήτηση που είχαν ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αγωνία του για την επόμενη μέρα, αφού ακόμη κι ξεπεραστεί ο κίνδυνος της επάρκειας θα είναι εξαιρετικά δύσκολα λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους που θα έχει  αλυσιδωτές επιπτώσεις, αφού θα λείψουν μια σειρά από προϊόντα που παράγονται στην  εμπόλεμη ζώνη.

Όσο για την ρήτρα αναπροσαρμογής των 12 χιλιάδων ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε:  “Ρήτρα αναπροσαρμογής 12.340  για 8.000 ευρώ ρεύμα και μάλιστα… προπολεμικό. Κι όταν μιλάμε για ρήτρα Μητσοτάκη μας κατηγορούν ότι είμαστε  λαϊκιστές».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έχει συνάντηση με νέους της Πάτρας στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, ενώ το βράδυ θα προβληθεί τηλεοπτική συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο δελτίο ειδήσεων του Ionian Channel.