To χαρτί των μετεκλογικών συνεργασιών…τραβάει ο Αλέξης Τσίπρας, ελπίζοντας ότι μπορεί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι δημοκρατικές δυνάμεις, όπως τις ορίζει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ευελπιστώντας πως δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ επιχειρεί σιγά-σιγά να χτίσει το πολιτικό οικοδόμημα των συνεργασιών.

«Εμείς λέμε ότι όπως σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές, που είναι και οικονομικά πιο ισχυρές από την Ελλάδα, μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις και προχωρούν σε συνεργασία με βάση μια προγραμματική συμφωνία, μπορεί και εδώ να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με τις δημοκρατικές δυνάμεις, αν και όχι τετραετίας, αλλά έκτακτης ανάγκης» είπε χθες το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ-1 Καλημέρα Ελλάδα και συμπλήρωσε στο ερώτημα του Γιώργου Παπαδάκη: «Δεν λέω ότι μπορεί να γεφυρωθούν μεγάλες διαφορές, όπως αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά υπάρχει πεδίο ώστε να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης με τις προοδευτικές δυνάμεις, για μέτρα ανάπτυξης που θα μας πάνε μπροστά».

Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση για τον Αλ. Τσίπρα, που αν και θέλει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ για να υλοποιηθεί το σενάριο που περιέγραψε, αρχίζει να κοιτάζει όλο και πιο έντονα κυρίως στο Κίνημα Αλλαγής – ΠαΣοΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη και γι’ αυτό αξιολόγησαν πολύ θετικά την επίσκεψή του στην Πορτογαλία και την συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Και αυτό, διότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ Κόστα και Τσίπρα και μια τέτοια επαφή όπως του Ν. Ανδρουλάκη με τον Πορτογάλο σοσιαλιστη ηγέτη, θεωρούν στην Κουμουνδούρου, πως μόνο θετικό σήμα είναι για όσα συζητάνε περί «προοδευτικής διακυβέρνησης».

Μόνο που αυτές οι πολιτικές ασκήσεις-εξισώσεις θέλουν χρόνο για να λυθούν και πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά. Μέχρι τότε όμως, αυτό που ενδιαφέρει τον Αλ. Τσίπρα είναι να ενισχύσει το δικό του αφήγημα, ενώ στην πορεία προς το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (14-17 Απριλίου) συνεχίσει τις περιοδείες του, όπως σήμερα με την επίσκεψή του και τις συναντήσεις στην Πάτρα.

Ο ίδιος επιμένει στο αίτημα για πρόωρες εκλογές, αν και ξέρει πως ο χρόνος που θα στηθούν κάλπες είναι μακριά, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, να παρέμβει ρυθμιστικά στις αγορές το Κράτος που πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη που αυτή τη στιγμή αδυνατεί να τα βγάλει πέρα.

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» αλλά «κλεφτόδεντρα» υπάρχουν σίγουρα. Με 1,4 δισ. αισχροκέρδεια με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ που την αφήσαμε με 27 διευθυντές και έχουν γίνει 105 και με 60 βοηθούς διευθυντών που έχουν γίνει 200. Γίνεται μια άλωση του κράτους από γαλάζια golden boys που φτιάχνουν βιογραφικά στις πλάτες των πολιτών. Αυτή είναι η εξίσωση που δεν βγαίνει» είπε χθες ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής με την επαναφορά του αιτήματος για εκλογές.

«Ζητάμε εκλογές διότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι απολύτως ακατάλληλη να αντιμετωπίσει μια συνθήκη κρίσης. Ζητάμε εκλογές για να υπάρξει μια άλλη πολιτική. Ζητάμε εκλογές για να σταματήσει η αφαίμαξη του μισθωτού και του συνταξιούχου» τόνισε μεταξύ άλλων.

Επί του συνεδρίου, ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνει ότι μετά από αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα προχωρήσει ως κόμμα της Αριστερά, αλλά καλύπτοντας και το κέντρο, ενώ δίνει έμφαση στο επιχείρημα πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ηγεμονική δύναμη και στον χώρο της κεντροαριστεράς.