Το κόστος ζωής στη Ρωσία αυξάνεται σημαντικά μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές ορισμένων βασικών οικιακών προϊόντων – όπως η ζάχαρη – έχουν αυξηθεί έως και 14% την περασμένη εβδομάδα. Ο πληθωρισμός πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται στη Ρωσία, όπου το ρούβλι έχει υποχωρήσει απότομα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αξία του νομίσματος έχει μειωθεί περίπου 22% φέτος, και αυτό έχει εκτινάξει το κόστος εισαγωγής αγαθών.

Την περασμένη Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε κατά 14,5% την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαρτίου – το υψηλότερο ποσοστό από τα τέλη του 2015.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι το κόστος της ζάχαρης αυξήθηκε έως και 37,1% σε ορισμένες περιοχές της χώρας και αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 14%.

Η τιμή των κρεμμυδιών κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο την εβδομάδα, με κέρδη 13,7% σε εθνικό επίπεδο και 40,4% σε ορισμένες περιοχές. Εν τω μεταξύ, οι πάνες ήταν 4,4% πιο ακριβές . Οι τιμές για το μαύρο τσάι αυξήθηκαν 4% και το χαρτί υγείας κατά 3%.

Ο Stephen Innes, διευθύνων συνεργάτης της SPI Asset Management, δήλωσε ότι οι τιμές ήταν υψηλότερες λόγω του ασθενέστερου ρουβλίου.

«Ο μεγαλύτερος ένοχος είναι ο εισαγόμενος πληθωρισμός», είπε ο κ. Innes στο BBC. «Οτιδήποτε εισάγει η Ρωσία είναι εκθετικά (πιο ακριβό) λόγω του ασθενέστερου ρουβλίου».