Εμμένοντας στη θέση της, η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση ότι η τιμολόγηση σε ρούβλια για δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι λίγες μέρες μακριά, στην πιο σκληρή απάντηση της Μόσχας μέχρι σήμερα στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Με τη ρωσική οικονομία να αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση της από τα χρόνια που ακολούθησαν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντεπιτέθηκε την περασμένη Τετάρτη, διατάσσοντας να πληρωθούν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κήρυξε οικονομικό πόλεμο παγώνοντας τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και έτσι η Ρωσία δεν βλέπει πλέον νόημα να λαμβάνει δολάρια ή ευρώ για τις ρωσικές εξαγωγές.

Το Κρεμλίνο την Παρασκευή είπε ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, να δεχτεί πληρωμές για εξαγωγές σε ρούβλια και ότι της έμειναν μόλις τέσσερις ημέρες για να βρει τον τρόπο.

«Υπάρχει μια οδηγία προς την Gazprom από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δέχεται πληρωμές σε ρούβλια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αυτές οι πληροφορίες θα δοθούν στους αγοραστές των προϊόντων της Gazprom».

Οι αγοραστές φυσικού αερίου αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να πάρουν τα ρούβλια για να πραγματοποιήσουν τέτοιες πληρωμές, δεδομένης της έκτασης των κυρώσεων στη Ρωσία.

Οι πληρωμές σε ρούβλια θα στηρίξουν το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έχει πέσει κατακόρυφα μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η ομιλία του Πούτιν αύξησε το ρούβλι κατά 9% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έχουν εκτοξευθεί λόγω ανησυχιών για το εάν οι χώρες θα είναι πρόθυμες ή ακόμη και σε θέση να πληρώσουν σε ρούβλια.

Αλλαγή πλεύσης

Η κίνηση του Πούτιν, που ανακοινώθηκε τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούσε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, ισοδυναμεί με μια από τις πιο απότομες στροφές στη ρωσική πολιτική φυσικού αερίου από τότε που οι Σοβιετικοί έχτισαν αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Σιβηρία στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Ο άνθρωπος που είναι ο κορυφαίος ηγέτης της Ρωσίας από το 1999 έχει εδώ και καιρό αντιταχθεί ενάντια στην κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο θεωρεί όργανο μιας αμερικανικής «αυτοκρατορίας του ψεύδους» με στόχο την καταστροφή της Ρωσίας.

Πηγή: ΟΤ