Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που βρίσκεται αντιμέτωπος με κυρώσεις, εθεάθη σε μια αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβίβ σήμερα, λίγο προτού ένα τζετ που συνδέεται με αυτόν απογειωθεί για την Κωνσταντινούπολη.

Πριν από λίγο υπήρξε η πληροφορία ότι αεροσκάφος που συνδέεται με τον Αμρπάμοβιτς έφτασε στην Κωνσταντινούπολη. Και οι δύο χώρες, το Ισραήλ και η Τουρκία προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρώσος ολιγάρχης είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχει υποστεί κυρώσεις καθώς βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Πούτιν.

Σε μια φωτογραφία που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters διακρίνεται ο Αμπράμοβιτς να κάθεται στο σαλόνι, ενώ έχει κατεβάσει τη μάσκα που φοράει στο πηγούνι του.


Το Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει προς το παρόν εάν επιβιβάστηκε στην πτήση.

Το «θρίλερ» με το αεροσκάφος και οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι το αεροσκάφος του Αμπράμοβιτς βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Ισραήλ, με τον ΥΠΕΞ της χώρας να δηλώνει ότι το Ισραήλ δεν αποτελεί καταφύγιο για Ρώσους επιχειρηματίες που υπόκεινται στο διεθνές «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι οι χρηματοπιστωτικές, τραπεζικές και αεροπορικές αρχές της χώρας συντονίζονται στο θέμα αυτό.

«Το Ισραήλ δεν θα είναι μια διαδρομή για την παράκαμψη των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και άλλες χώρες της Δύσης», δήλωσε ο Λαπίντ σε ανακοίνωση κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σλοβακία.

Πρόσωπο με γνώση του θέματος δήλωσε στο Reuters ότι αεροσκάφος που χρησιμοποιείται από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αμπράβομιτς πέταξε στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ Μπεν Γκουριόν χθες, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αμπράμοβιτς στη λίστα των επτά «ανεπιθύμητων» ολιγαρχών

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών δεν υπήρχε αναφορά στο τζετ. Εκπρόσωπος του υπουργείου δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο. Το Reuters δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή εάν ο Αμπράβομιτς, που έχει ισραηλινή και πορτογαλική υπηκοότητα, επέβαινε σε αυτό. Το αεροσκάφος αναμενόταν να αναχωρήσει από το Ισραήλ αργότερα σήμερα, σύμφωνα με την πηγή.

Η άφιξη του αεροσκάφους ήταν μια ένδειξη των λεπτών ισορροπιών που χρειάζεται να κρατά το Ισραήλ εξαιτίας και των σχέσεών του με τη Ρωσία.

Ο δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea, είναι μεταξύ των επτά ολιγαρχών που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων της Βρετανίας την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να απομονωθεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφορικά με την εισβολή του στην Ουκρανία.

Ο Αμπράβομιτς έχει αρνηθεί ότι έχει στενές σχέσεις με τον Πούτιν.