Εχουμε ακούσει για τα υπερπολυτελή γιοτ και τα ιδιωτικά αεροπλάνα τους, για τις πανάκριβες κατοικίες τους στις σημαντικότερες πρωτεύουσες του κόσμου, για τις ποδοσφαιρικές ομάδες που έχουν στην ιδιοκτησία τους και τα πριβέ νησιά στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ενας όμως ακόμη χώρος στον οποίο οι ρώσοι ολιγάρχες ξοδεύουν (ή έστω ξόδευαν) ιλιγγιώδη ποσά είναι η τέχνη. Ειτε ως χορηγοί, είτε ως συλλέκτες, έχουν μπει δυναμικά στη συγκεκριμένη αγορά ήδη από το 2000, ανεβάζοντας κατά πολύ τις τιμές.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όμως, την παγκόσμια κατακραυγή και τις αυστηρές κυρώσεις από τη Δύση, οι δισεκατομμυριούχοι συλλέκτες έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η ρευστοποίηση μοιάζει να είναι μονόδρομος και η αγορά της Τέχνης βρίσκεται σε αναμονή των εξελίξεων καθώς μια τέτοια κίνηση θα έφερνε τα πάνω κάτω στις τιμές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ντιάνα Καρτσαγκούλη κάνει μια καταγραφή των συλλογών μερικών από τους πιο ισχυρούς ρώσους ολιγάρχες και της προσφοράς τους στην καλλιτεχνική κοινότητα, ενώ μάς ταξιδεύει μέχρι τη Γαλλία, στο Μουσείο που έχει ιδρύσει ο γάλλος Κροίσος Μπερνάρ Αρνό και στο οποίο εκτίθεται αυτή τη στιγμή μία από τις σημαντικότερες συλλογές της Ρωσίας.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»