Στόχος του Πούτιν είναι να αποκόψει με την ρωσική εισβολή την Ουκρανία από την Αζοφική θάλασσα, είπε σήμερα η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Όλοι έλεγαν ότι ο Πούτιν θα αρκεστεί στις δύο αυτοαπαοκαλούμενες ως ανεξάρτητες ανατολικές περιοχές, αλλά διαπιστώνεται ότι στόχος του είναι να κόψει την Ουκρανία από την Αζοφική Θάλασσα γι’ αυτό και κορυφώνεται η ανησυχία για την Μαριούπολη», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Απέτυχε ο στόχος να ρίξει τον Ζελένσκι

«Ο στόχος του Πούτιν να ρίξει την κυβέρνηση Ζελένσκι απέτυχε καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος απεδείχθη άνθρωπος με αντοχές και παρέμεινε στην Ουκρανία. Ο Πούτιν που περίμενε μια διχασμένη Δύση κατάφερε να ενώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αλλάξει το δόγμα της Γερμανίας μετά από 75 χρόνια» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τους συνομιλητές δεν τους επιλέγουμε εμείς αλλά οι λαοί, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτηση εάν αναγνωρίζεται ο Πούτιν ως συνομιλητής και συμπλήρωσε: «Οι Ρώσοι έχουν σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχη κι εύλογα ο Ζελένσκι απορρίπτει προτάσεις όπως θα απέρριπτε κάθε Έλληνας να δώσει τη Μακεδονία ή την Ήπειρο γιατί κάποιος μπήκε μέσα και αποφάσισε να την πάρει».

Τι είπε για την Τουρκία

«Η Τουρκία έχει παράδοση στην ουδετερότητα και στον Β’ Παγκόσμιο έμεινε ουδέτερη τέσσερα χρόνια και άλλαξε τους τελευταίους 4 μήνες, αλλά αργά η γρήγορα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς όλοι θεωρούν απολύτως ενιαία την αντίδραση της Δύσης με εξαίρεση την Τουρκία. Το επιπλέον μήνυμα είναι ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική ένωση αλλά διαμορφώνει πλέον κι έντονο αμυντικό βραχίονα, το ζητούσαμε επί χρόνια και μέσα σε έξι ημέρες η αντίληψη της Ευρώπης κυριάρχησε», επεσήμανε επίσης η κ. Μπακογιάννη.

«Κάναμε λαμπρά όταν υποστηρίξαμε από την αρχή την Ουκρανία γιατί ο λαός ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει αναθεωρητισμός και αποστρατικοποίηση, λέξεις που έχει ακούσει από την Τουρκία», δήλωσε και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «συγκινητική έκφραση αλληλεγγύης των Ελλήνων απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες».