Μια «στρατηγική πρώτου γύρου», με στόχο το υψηλότερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στο πλαίσιο αυτό, ψηλά στην ατζέντα του προέδρου του ΠαΣοΚ φαίνεται να υπάρχουν τρεις προτεραιότητες: η αυτοοργάνωση του κόμματος, η πολιτική πρόταση και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Το νέο στοιχείο όμως είναι η αναπροσαρμογή της τακτικής έναντι των διλημμάτων για πολιτικές συμμαχίες και μετεκλογικές συνεργασίες στην οποία οδηγεί η ισχυροποίηση της εκτίμησης ότι στο πολιτικό παιχνίδι υπάρχει πλέον και τρίτος παίκτης.

Τα νέα δεδομένα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών αλλά και μετά την εκλογή του εμφανίζεται απρόθυμος να ανοίξει και, πολύ περισσότερο, να συμμετέχει σε συζητήσεις που αφορούν πολιτικές συνεργασίες και μετεκλογικά σενάρια συγκυβέρνησης. Θεωρεί ότι παγιδεύουν το κόμμα σε μια συζήτηση αποπροσανατολιστική και επιζήμια. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε αποφασίσει να ακολουθήσει την πεπατημένη της αυτόνομης πορείας, ρίχνοντας στην εξέδρα την μπάλα όσον αφορά τη μετεκλογική στάση του κόμματος και το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ανεβαίνει ο πήχης

Ωστόσο τα δημοσκοπικά δεδομένα δημιουργούν ένα νέο τοπίο. Η εκρηκτική άνοδος των ποσοστών του ΠαΣοΚ δείχνει να μην είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο που ακολούθησε, όπως το 2017, τη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας. Η Χαριλάου Τρικούπη το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν συγκρατημένη απέναντι στα ευρήματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης. Εβλεπε στη δημοσκοπική άνοδο μια παγίδα. Κάτω από άλλες συνθήκες ένα διψήφιο ποσοστό θα εκλαμβανόταν ως μια μεγάλη επιτυχία.

Τώρα ο πήχης έχει ανέβει. «Δεν υπάρχει ταβάνι στην εκλογική μας άνοδο» εκτιμά πολύπειρο στέλεχος του κόμματος και άπαντες στο κεντροαριστερό σύμπαν θεωρούν εφικτό τον στόχο το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι αντίστοιχο των δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ΠαΣοΚ στη σφαίρα του 14%.

Αναθεώρηση τακτικής

Ολο αυτό το σκηνικό έχει οδηγήσει τον κ. Ανδρουλάκη στην αναθεώρηση της τακτικής του για την προεκλογική αλλά και τη μετεκλογική στάση που θα κρατήσει. Σε πρώτη φάση απέναντι στην πίεση που δεχόταν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το δίλημμα της προοδευτικής διακυβέρνησης αντέταξε τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Λίγο αργότερα και βλέποντας την ανοδική τάση του κόμματός του να αποκτά πάγια χαρακτηριστικά επιστράτευσε τη θεωρία των νικητών και των ηττημένων. Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή μετά τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής θα υπάρχουν δύο κόμματα ηττημένα και ένα εμφανώς σαφώς κερδισμένο. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκονται μακριά από τον στόχο της αυτοδυναμίας και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει υποστεί μία ακόμα ήττα βλέποντας κατά πάσα πιθανότητα τα ποσοστά του κόμματός του να υποχωρούν σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Απέναντι στην πόλωση

Αυτό για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι το κλειδί για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ένα κόμμα που βρίσκεται σε άνοδο, αν και τρίτο, δεν θα επηρεαστεί από την πόλωση που θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τα δύο πρώτα κόμματα. Σύμφωνα με την ανάγνωση αυτή, στις εκλογές που θα ακολουθήσουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής είναι πολύ πιθανό το ποσοστό του κόμματος να αυξηθεί και να μην υποχωρήσει. Δεν είναι λίγα τα στελέχη που εκτιμούν ότι στις επόμενες εκλογές, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να συμβεί ένας πολιτικός σεισμός ανάλογος του 2012, που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγοντας στον Αλέξη Τσίπρα τον δρόμο για την πρωθυπουργία.

Η κυβέρνηση συνεργασίας και ο πρωθυπουργός κοινής αποδοχής

Τι θα συμβεί αν μετά τις δεύτερες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία και το ΠαΣοΚ έχει ποσοστά που του επιτρέπουν να μην είναι συμπλήρωμα αλλά ρυθμιστής των εξελίξεων; Θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη;  Ο κ. Ανδρουλάκης στο σημείο αυτό έχει ανοίξει τα μισά του χαρτιά. Προεκλογικά είχε δηλώσει ότι ένα ποσοστό περί το 8% αποτελεί εντολή αντιπολίτευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση δίνονται άλλες δυνατότητες, αφού το κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την ατζέντα του. Ποια όμως είναι η ατζέντα αυτή;

Ο Κώστας Σκανδαλίδης

Ο κ. Ανδρουλάκης κρατά τα χαρτιά του κλειστά. Σε όσους όμως είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν πέρασε απαρατήρητη μια δημόσια αποστροφή του Κώστα Σκανδαλίδη. Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος ερωτώμενος σχετικά με τα μετεκλογικά σενάρια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, προκειμένου μετά τις δεύτερες εκλογές και εφόσον η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία, να συμμετέχει το ΠαΣοΚ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, επιβάλλοντας την ατζέντα του και με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είμαστε δύναμη διακυβέρνησης και σταθερότητας. Αλλά δεν βλέπω τον λόγο όταν ο ελληνικός λαός σε δύο ή και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις δεν δώσει αυτοδυναμία στον Μητσοτάκη γιατί να του προσφέρουμε εμείς την πρωθυπουργία» τονίζει στέλεχος που συμφωνεί με την οπτική του κ. Σκανδαλίδη.

Η Χαριλάου Τρικούπη μεταδίδει ότι ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος είναι εκ των σταθερών συνομιλητών του Νίκου Ανδρουλάκη, εξέφρασε «ενδιαφέρουσες αλλά προσωπικές απόψεις». Και έσπευσε να ξεκαθαρίσει, όπως και ο κ. Σκανδαλίδης, ότι η αναφορά σε αναζήτηση προσώπου κοινής αποδοχής, δεν έχει σχέση με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα για κυβέρνηση τεχνοκρατών. «Μιλάμε πάντα για πολιτικές λύσεις» αναφέρουν αξιωματούχοι της Χαριλάου Τρικούπη. Αλλωστε η στάση του κ. Ανδρουλάκη απέναντι στα σενάρια αυτά είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική. Οταν είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες τα χαρακτήρισε «ανυπόστατα» και «ευσεβείς πόθους». «Δεν παίζουν στην Ελλάδα σενάρια τύπου Ντράγκι» φέρεται να είπε.