Η ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία έδωσε εντολή σήμερα στα εθνικά ΜΜΕ να απαλείψουν από το περιεχόμενό τους κάθε αναφορά σε αμάχους που σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία καθώς και τους όρους «εισβολή», «επίθεση» ή «κήρυξη πολέμου».

«Υπογραμμίζουμε πως μόνο οι επίσημες ρωσικές πηγές διαθέτουν πραγματικές και αξιόπιστες πληροφορίες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Roskomnadzor, καθώς η Μόσχα αποκαλεί επίσημα την επέμβασή της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με σκοπό τη «διατήρηση της ειρήνης».

Αυτή η ‘κλήση προς συμμόρφωση’ απευθύνεται σε σειρά μέσων ενημέρωσης, στην πλειονότητά τους επικριτικών για την εξουσία στη Ρωσία, όπως η εφημερίδα Novaya Gazeta, ο διευθυντής της οποίας τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης το 2021, το διαδικτυακό κανάλι Dodj ή ο ιστότοπος Mediazona, που έχουν ήδη χαρακτηριστεί «ξένοι πράκτορες» στη Ρωσία.

Οι ποινές

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, αυτά τα ΜΜΕ φέρονται ότι μετέδωσαν ψευδείς πληροφορίες ότι «οι ρωσικές δυνάμεις ρίχνουν εναντίον ουκρανικών πόλεων». Τα κατηγορεί επίσης για περιεχόμενα «όπου η επιχείρηση που διεξάγεται χαρακτηρίζεται επίθεση, εισβολή ή κήρυξη πολέμου».

Σε περίπτωση που αρνηθούν να διαγράψουν αυτά τα περιεχόμενα, «η πρόσβαση σε αυτά τα ΜΜΕ θα παρεμποδιστεί», προειδοποιεί η Roskomnadzor που κάνει επίσης λόγο για βαριά πρόστιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ