Ένα αλλιώτικο γιουβέτσι

Χρησιμοποιούμε μοσχαρίσια μάγουλα – ιδανικό κομμάτι για σιγανό ψήσιμο.

Φωτογραφία: Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία: 20′ Ψήσιμο: 3 ώρες περίπου

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

4 μάγουλα μοσχαρίσια, 1.300 γρ. περίπου

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

3 καρφιά γαρίφαλο

1 ξυλάκι κανέλας

3 ντομάτες ξεφλουδισμένες (ή μία κονσέρβα ολόκληρη αποφλοιωμένη ντομάτα) στο μούλτι

1 κουτ. γλυκού πελτέ

½ κιλό κριθαράκι μέτριο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζητάμε από τον χασάπη να μας καθαρίσει 4 μάγουλα μοσχαρίσια.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε, τα «θωρακίζουμε» και τα αφαιρούμε από το τηγάνι.

Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά.

Οταν αρχίσει να μαλακώνει το κρεμμύδι και να γυαλίζει, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον σοτάρουμε μέχρι να σκουρύνει. Προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες (ή την αποφλοιωμένη ντομάτα) περασμένες στο μούλτι να πάρουν κι αυτές μια βράση.

Σε μια γάστρα, βάζουμε τα μάγουλα και τα σκεπάζουμε με τη σάλτσα ντομάτας που έχουμε ετοιμάσει.

Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 2,5 ώρες.

Ανοίγουμε τη γάστρα και προσθέτουμε το κριθαράκι μαζί με 2,5 ποτήρια του νερού ζεστό νερό και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170°C για να ψηθεί το κριθαράκι. Θα χρειαστεί περίπου 20′-25′. Ελέγχουμε συχνά και αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk