Το πρωί της Παρασκευής έγινε γνωστή η απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να ακυρώσει τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, με αποτέλεσμα η απέλαση του σέρβου τενίστα από τη χώρα να θεωρείται δεδομένη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε μαζί πώς φθάσαμε έως εδώ. Αρχικά η κυβέρνηση της Αυστραλίας έκανε ξεκάθαρο τον όρο για όλους όσοι παίρνουν βίζα εισόδου στη χώρα να έχουν εμβολιαστεί.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε κάνει εξαρχής ξεκάθαρη τη θέση του για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, κάτι που μαρτυρούσε πως ο Σέρβος δε σκόπευε να μπει στη διαδικασία να εμβολιαστεί.

Παρόλα αυτά, κατάφερε να εξασφαλίσει από τους διοργανωτές του Australian Open μια ιατρική εξαίρεση προκειμένου να συμμετάσχει κανονικά στο μεγάλο τουρνουά, μιας και το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης παρουσίασε έγγραφο το οποίο έδειχνε ότι είχε νοσήσει το Δεκέμβριο.

Όμως, κατά την προσπάθειά του να μπει στην Αυστραλία, οι αυστραλιανές Αρχές  δεν πείστηκαν από τα συγκεκριμένα έγγραφα και ο… γολγοθάς για τον Σέρβο μόλις είχε ξεκινήσει.

Μπορεί την περασμένη Δεύτερα να κέρδισε τη μάχη στο δικαστήριο, ωστόσο όπως φαίνεται αυτή δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει την εις βάρος του κατάσταση.

Ποια είναι τα επόμενα βήματά του

Μετά και τη σημερινή απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ, τα πράγματα για τον Τζόκοβιτς έχουν στενέψει αρκετά. Ο σέρβος τενίστας μέσα στις επόμενες ώρες είτε θα πρέπει να επιστρέψει στο κέντρο προσφύγων όπου είχε διαμείνει τις πρώτες μέρες μετά την άφιξή του στην Αυστραλία είτε να πάρει το αεροπλάνο και να αποχωρήσει από τη χώρα.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει εξαίρεση από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζουν από την πλευρά του Τζόκοβιτς, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία αυτήν τη στιγμή είναι να αποφύγει την τριετή απαγόρευση εισόδου στη χώρα, και γι’ αυτό δουλεύει το νομικό του επιτελείο τις τελευταίες ώρες.

Γι’ αυτόν το λόγο η πλευρά του Σέρβου αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και είναι πιθανή η παραμονή του Νόλε στην Αυστραλία μέχρι και την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας.

Θυμίζουμε πως το Australian Open αρχίζει τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 30 Ιανουαρίου.