Υστερα από την πρώτη χρονιά πανδημίας, όπου η παγκόσμια οπτικοακουστική βιομηχανία πάγωσε – όπως άλλωστε και τα πάντα γύρω μας -, οι μηχανές πήραν και πάλι μπροστά φέτος. Αγαπημένες σειρές συνέχισαν να κρατούν συντροφιά στο κοινό με νέους συναρπαστικούς κύκλους, ενώ πολλές ήταν και οι νέες παραγωγές που παρουσιάστηκαν στις streaming πλατφόρμες το 2021 κερδίζοντας το κοινό. «Το Βήμα» παρουσιάζει μερικές από τις δημοφιλέστερες ξένες σειρές που γοήτευσαν το φιλοθεάμον κοινό και συζητήθηκαν όσο τίποτε άλλο τη χρονιά που φτάνει στο τέλος της.

«Squid Game»

Παιδικά παιχνίδια στα οποία οι παίκτες δεν κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους αλλά από την τεχνολογία έγιναν και πάλι μόδα. Μικροί και μεγάλοι άρχισαν να ανακατεύουν ζάχαρη με μαγειρική σόδα για να φτιάξουν τ περιβόητo dalgona candy, ενώ είναι βέβαιο ότι η ολόσωμη κόκκινη φόρμα θα επικρατήσει στα αποκριάτικα πάρτι. Το σενάριο που κρατούσε για τουλάχιστον 10 χρόνια στο συρτάρι του ο Kορεάτης Χουάνγκ Ντονγκ-Χιουκ είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του Netflix εφέτος. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες προβολής του το «Squid Game», αυτό το ανελέητο παιχνίδι θανάτου μεταξύ καταχρεωμένων ανθρώπων, έγινε Νούμερο 1 σε 90 χώρες, και οι ηθοποιοί σουπερστάρ από τη μία ημέρα στην άλλη. Πριν από μερικές εβδομάδες ο δημιουργός του «Καλαμαριού» επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει 2ος κύκλος, δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς, αλλά είναι νωρίς για να ξέρουμε την ημερομηνία πρεμιέρας και τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια.

«The Maid»

Σε μια χρονιά που οι κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον γυναικών και οι γυναικοκτονίες στη χώρα μας έχουν αυξηθεί, η σειρά αυτή είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για τις γυναίκες που προσπαθούν να ξεφύγουν από μια κακοποιητική σχέση και φοβούνται. Μια νεαρή μητέρα (Μάργκαρετ Κουάλι) δέχεται ψυχολογική και λεκτική βία από τον σύντροφό της. Οταν εκείνος χτυπά το χέρι στον τοίχο, εκείνη μαζεύει δύο πράγματα, παίρνει αγκαλιά την τρίχρονη κόρη της και φεύγει. Δεν μπορεί να αποδείξει όσα της συμβαίνουν, γιατί τα σημάδια της ψυχής δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Για να επιβιώσει, καθαρίζει σπίτια. Μόνη της έννοια να σταθεί στα πόδια της για την κόρη της. Υστερα από ένα μικρό πισωγύρισμα η Αλεξ παίρνει τη ζωή στα χέρια της και ξεκινά από την αρχή. Εξαιρετική, σε έναν διαφορετικό απ’ ό,τι την έχουμε συνηθίσει ρόλο, η Αντι Μακ Ντάουελ.

«The Underground Railroad»

Αυτή η μίνι σειρά 10 επεισοδίων της Amazon Prime είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κόλσον Γουάιτχεντ και είναι μια φανταστική αφήγηση δύο σκλάβων που δραπέτευσαν (Thuso Mbedu και Ααρον Πιερ), καθώς διασχίζουν τον αμερικανικό Νότο μέσω από ένα δίκτυο κυριολεκτικά κρυφών σιδηροδρόμων. Ο φακός ακολουθεί τους δύο πρωταγωνιστές που τρέχουν μακριά από τον επίμονο διώκτη τους Ρίτζγουεϊ (Τζόελ Ετζερτον), ο οποίος τους κυνηγά μανιωδώς για να τους συλλάβει. Σε αυτό το αφήγημα απόδρασης από τη σκλαβιά είναι έντονη η κριτική της ρατσιστικής βίας που εξακολουθεί να υπάρχει. Μόνη λύση είναι να καταφέρεις να βγεις από αυτό το τούνελ, όπως ακριβώς κάνουν και οι δύο πρωταγωνιστές. Η Thuso Mbedu κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας σε νέα σειρά (ισοβάθμησε με τον Ιθαν Χοκ) στα Gotham Awards.

«Only Murders in the Building»

Ο ανεξήγητος θάνατος ενός γείτονά τους και η εμμονή τους για το true crime έφεραν κοντά τρεις φαινομενικά αταίριαστους ανθρώπους. Ως άλλοι Ηρακλής Πουαρό και Αγκαθα Κρίστι, αποφασίζουν να εξιχνιάσουν την υπόθεση, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει αρκετό ζουμί. Στους ρόλους των τριών ντετέκτιβ βλέπουμε τους μοναδικούς Στίβεν Μάρτιν, Μάρτιν Σορτ και Σελένα Γκόμεζ. Το καστ έχει απίστευτη χημεία χαρίζοντας μοναδικές στιγμές γέλιου. Το «Only Murders in the Building» είναι μια αστεία και διασκεδαστική σειρά φτιαγμένη με μεράκι. Η σειρά του Hulu ετοιμάζεται για δεύτερο κύκλο, ο οποίος αναμένεται το 2022. Ποια θα είναι η επόμενη υπόθεση που θα αναλάβουν;

«The White Lotus»

Στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «The White Lotus», στη Χαβάη, καταφθάνει μια ομάδα πλούσιων πελατών. Η συνύπαρξή τους με το προσωπικό φέρνει στην επιφάνεια πράγματα που προσπαθούσαν να ξεχάσουν (και οι δύο πλευρές) για τους εαυτούς τους. Οσο καλοί και αν θέλουν να φαίνονται (οι πελάτες), η κοινωνική τους τάξη και οι ιδεοληψίες τους δεν τους αφήνουν. Μέσα σε έξι επεισόδια το «White Lotus» (HBO), η αιχμηρή κοινωνική σάτιρα του Μάικ Γουάτι, αναδεικνύει την ανισότητα και τις μορφές διαφθοράς που υπάρχουν ανάμεσά μας. Η σειρά έχει ήδη πάρει το πράσινο φως για δεύτερο κύκλο.

«Lupin»  

Από τις πρώτες ημέρες προβολής του το «Lupin», με τον Ομάρ Σι στον ρόλο του γοητευτικού ληστή, βρέθηκε στις πρώτες θέσεις του τοπ 10 του Netflix. Μάλιστα στον πρώτο μήνα προβολής η σειρά ξεπέρασε σε θεάσεις τα 80 εκατομμύρια. Η μεγάλη ανταπόκριση που είχε την οδήγησε στον δεύτερο κύκλο, διάρκειας επίσης πέντε επεισοδίων, στα οποία ο πρωταγωνιστής φέρνει ενώπιον της Δικαιοσύνης τον υπεύθυνο για τη δολοφονία του πατέρα του. Στα μέσα Νοεμβρίου το Netflix ανακοίνωσε, δημοσιεύοντας μια selfie φωτογραφία του Ομάρ Σι, ότι ξεκίνησαν τα γυρίσματα του τρίτου κύκλου, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2022.

«WandaVision»  

«Wandavision»

Η πρώτη τηλεοπτική παραγωγή της Marvelήρθε μέσα από την Disney+ στις αρχές του 2021. Η «WandaVision» είναι ένα κλασικό αμερικανικό sitcom με πρωταγωνιστές όμως σούπερ ήρωες της Marvel: τη μεταλλαγμένη Γουάντα Μαξίμοφ (Ελίζαμπεθ Ολσεν) και τον σύζυγό της, το ανδροειδές Vision (Πολ Μπέτανι). Η σειρά απέσπασε θετικές κριτικές και σχόλια τόσο για την πρωτοτυπία του σεναρίου της όσο και για την αρτιότητα της παραγωγής της.