Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ανακοίνωσε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, μετά την απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο σήμερα, Τετάρτη, ότι η Μόσχα έδωσε εντολή το 2019 για τη δολοφονία στο Βερολίνο ενός Γεωργιανού πολίτη.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η δολοφονία στο πάρκο Tiergarten συνιστά μια σοβαρή παραβίαση του γερμανικού δικαίου και της κυριαρχίας της Γερμανίας και θα επιβαρύνει σοβαρά τις ρωσογερμανικές σχέσεις.

«Αυτή η δολοφονία, κατά παραγγελία του κράτους, συνιστά ωμή παραβίαση των κανόνων του γερμανικού δικαίου και της κυριαρχίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», δήλωσε η Μπέρμποκ, η οποία ανέφερε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη, στον οποίο και κοινοποίησε την απόφαση για την απέλαση.

«Ως εκ τούτου, καλέσαμε τον Ρώσο πρέσβη», ανέφερε η γερμανίδα ΥΠΕΞ, προσθέτοντας: «Του είπαμε ότι δύο μέλη του προσωπικού της πρεσβείας θα κηρυχθούν persona non grata».

Η απόφαση του Βερολίνου προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μόσχας, η οποία δήλωσε, δια στόματος της εκπρόσωπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.

«Οι μη φιλικές ενέργειες του Βερολίνου δεν θα μείνουν χωρίς την ανάλογη απάντηση. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις επί του θέματος», επεσήμανε η Ζαχάροβα.

Το Εφετείο του Βερολίνου καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη τον 56χρονο Βαντίμ Κράζικοφ για τη δολοφονία, το 2019, του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, Γεωργιανού από την Τσετσενία, στο πάρκο Tiergarten, στο κέντρο του Βερολίνου.

Το δικαστήριο δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η δολοφονία έγινε για λογαριασμό της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB. «Έλαβε κυβερνητική εντολή να σκοτώσει», ανέφερε ο γερμανός εισαγγελέας και έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα και «κρατική εντολή δολοφονίας σε γερμανικό έδαφος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ