Παρά την έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού, η Μαδρίτη ζει χωρίς περιοριστικά μέτρα καθώς  η περιφερειακή κυβέρνηση θεωρεί ότι «οι περιορισμοί προκαλούν χάος».

«Μοιάζει σαν να βρισκόμαστε σε διαφορετικό πλανήτη», λέει ενθουσιασμένος ο νεαρός γερμανός τουρίστας Χάικο, ο οποίος με τρεις φίλους του απολαμβάνει την νυχτερινή ζωή στην Μαδρίτη. Την ώρα που στη Γερμανία ακυρώνονται λόγω πανδημίας πλήθος χριστουγεννιάτικες αγορές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο νεαρός Γερμανός και η παρέα του επισκέπτονται κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια στην ισπανική πρωτεύουσα, στα οποία δεν υπάρχουν, ουσιαστικά, περιορισμοί. Τα κέντρα είναι γεμάτα, οι ουρές έξω από τα κέντρα διασκέδασης είναι μεγάλες, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Κι όμως και στην Μαδρίτη καταγράφεται εδώ και εβδομάδες έξαρση κρουσμάτων. Παρόλα αυτά το πάρτι συνεχίζεται. Ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέλθουν σχεδόν παντού χωρίς τεστ ή πιστοποιητικό. Στην υπόλοιπη χώρα όμως οι αρχές είναι προσεκτικότερες και οι ισχύοντες κανόνες αυστηρότεροι. Έτσι για παράδειγμα στις Βαλεαρίδες Νήσους απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε μαζικές εκδηλώσεις, τα νοσοκομεία και τις δομές φιλοξενίας.

Στο 90% το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων

Στην Ισπανία η ζωή συνεχίζεται κανονικά χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Εδώ και καιρό έχουν γίνει εφικτές συναυλίες με χιλιάδες θεατές, καθώς και γεμάτα στάδια ποδοσφαίρου. Τόσο στη Μαδρίτη, όσο και σε πόλεις, όπως το Αλικάντε και η Βαρκελώνη, όπου απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, επικρατεί το αδιαχώρητο σε κλαμπ, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα.

Απ’ ό,τι όλα δείχνουν οι περισσότεροι Ισπανοί αντλούν την αισιοδοξία τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το υψηλό ποσοστό πλήρους εμβολιασμού, το οποίο ξεπερνά πλέον το 90%. Από σήμερα ξεκινά ο εμβολιασμός και των ηλικιών 5-11. Συγκριτικά, στη Γερμανία το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων βρίσκεται γύρω στο 70%. Επιπλέον, στην Ισπανία οι κινητοποιήσεις αντιεμβολιαστών είναι ένα φαινόμενο άγνωστο. Οι Ισπανοί απολαμβάνουν την ζωή τους, παραμένουν ωστόσο προσεκτικοί. Στο δρόμο φορούν ως επί το πλείστον προστατευτικές μάσκες, κι ας μην είναι υποχρεωτικές.

Σταρ η πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης

Είναι η Ισπανία μια χώρα χωρίς, στην ουσία, κρούσματα; Όχι. Τις τελευταίες 7 ημέρες τα καταγεγραμμένα κρούσματα εκτινάχθηκαν από μόλις 18 στα μέσα Οκτωβρίου στα 164 πριν λίγες μέρες. Στην πρωτεύουσα, Μαδρίτη, σύμφωνα με την DW, τα κρούσματα του τελευταίου επταημέρου ανά 100.000 κατοίκους ήταν γύρω στα 98. Βάσει των στοιχείων αυτών η Ισπανία βρίσκεται σαφώς σε πολύ καλύτερη μοίρα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία για παράδειγμα ο δείκτης θετικότητας αγγίζει τα 390 κρούσματα. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές χαλαρή κρίνεται η κατάσταση και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, ενώ την ίδια στιγμή ο αριθμός των θανάτων από αίτια που σχετίζονται με τον κορωνοϊό έφτασαν την περασμένη εβδομάδα τα 150.

Τα γεμάτα εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και αίθουσες συναυλιών προκαλούν χαμόγελα ικανοποίησης σε όλους όσους απασχολούνται στην εστίαση. Η μεγάλη κερδισμένη είναι ωστόσο, σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η 43χρονη Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο. Η συντηρητική πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης στη Μαδρίτη έχει ως σύνθημα «Ελευθερία ή κομμουνισμός» και είναι πλέον πιο δημοφιλής από ό,τι αστέρες του ισπανικού κινηματογράφου ή του αθλητισμού. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα RTVE την χαρακτηρίζει μάλιστα «βασίλισσα της εστίασης» ακόμα και «αγία» διότι επέτρεψε στον κόσμο βγει έξω χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς αποτρέποντας πολλά λουκέτα στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης. Μόλις την περασμένη Δευτέρα η Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο δήλωσε ότι «οι περιορισμοί προκαλούν μόνο χάος, ενώ εμείς στην Μαδρίτη επιδιώκουμε την επιστροφή στην καθημερινότητα». Είναι επομένως αυτονόητο ότι μόλις η 43χρονος πολιτικός εμφανιστεί κάπου δημόσια καταχειροκροτείται από εργαζόμενους σε καφετέριες, μπαρ και νυχτερινά κέντρα.