Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να έχει αναπτύξει μια συμμαχία δημοκρατιών με πολλές χώρες, ωστόσο η Ρωσία και η Κίνα εξακολουθούν να έχουν η μία την άλλη. Κι αυτό το αναδεικνύουν με κάθε αφορμή…

Οι ηγέτες των δύο χωρών Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης την Τετάρτη, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους ότι η Ρωσία και η Κίνα θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές στην απόρριψη της δυτικής παρέμβασης και στην υπεράσπιση των συμφερόντων ασφαλείας η μία της άλλης.

Ο Σι Τζινπίνγκ προσφώνησε τον Βλαντιμίρ Β. Πούτιν ως «παλιό του φίλο» και ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του «αγαπητό του φίλο» και «αξιότιμο φίλο» κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνομιλίας τους.

Η Κίνα και η Ρωσία, άλλοτε αντίπαλοι, έχουν σχηματίσει μια ολοένα πιο στενή οικονομική, στρατιωτική και γεωπολιτική συνεργασία υπό τον κ. Σι και τον κ. Πούτιν – μια συνεργασία που μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα μπλοκ ενάντια στην αμερικανική επιρροή καθώς βαθαίνουν οι αντιπαραθέσεις και των δύο χωρών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε πλάνα από την συνομιλία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, ο κ Πούτιν δήλωσε ότι θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το Φεβρουάριο. Είναι ο πρώτος ηγέτης μιας άλλης χώρας που επιβεβαιώνει την παρουσία του στον Αγώνες, τους οποίους ο Μπάιντεν,  έχει έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα μποϊκοτάρει , όπως και οι ηγέτες της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σι εξέφρασε την υποστήριξή του στις απαιτήσεις του κ. Πούτιν για «εγγυήσεις ασφαλείας» από τη Δύση που θα διατηρούσαν ουσιαστικά μια ρωσική σφαίρα επιρροής σε μέρη της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτή η ταχέως κινούμενη διπλωματική ώθηση, σε συνδυασμό με ανησυχητικές μετακινήσεις στρατευμάτων κοντά στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσίας, κάνει τους δυτικούς αξιωματούχους να φοβούνται μια πιθανή ρωσική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία τους επόμενους μήνες.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα κατηγορούν συχνά τη Δύση ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και ότι δεν σέβεται τα συμφέροντά τους.