Παρά το γεγονός ότι τρέχουν οι ειδήσεις για τα σχέδια του νεοεκλεγέντος Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, για τα πρόσωπα με τα οποία θα συνεργαστεί λέω να αρχίσω με κάτι θετικό που αφορά την πανδημία,. Γιατί με σχεδόν 100 θανάτους την ημέρα και πάνω από 700 διασωληνωμένους η πανδημία είναι το πρώτο θέμα που απασχολεί όχι μόνον την Ελλάδα αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Έτσι λοιπόν, κάθε θετικό νέο για αναχαίτιση του φονικού ιού έχει τη σημασία του.

Η χώρα μας λοιπόν παρέλαβε χθες 60.000 δόσεις παιδικού εμβολίου. Περίπου 29.000 παιδιά 5-11 ετών έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Τι διαφέρει το παιδικό εμβόλιο από τα άλλα εμβόλια; Περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων, ενώ τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με το ατομικό βιβλιάριο υγείας, που θα φαίνονται τα εμβόλια που έχουν κάνει. Τα εμβόλια ενδείκνυνται, καθώς αν και τα παιδιά νοσούν ελαφρά, παραμένει ο κίνδυνος – έστω μικρός, για σοβαρή νόσηση. Τα εμβόλια θα προστατεύσουν τα παιδιά, θα τα βοηθήσουν να παρακολουθούν στις δραστηριότητές τους, ενώ ο εμβολιασμός τους θα συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, κυρίως των πιο ευάλωτων. Η αύξηση των εμβολιασμών συντελεί επίσης στη μείωση του κινδύνου των μεταλλάξεων.

***
Ο άμεσος στόχος του Ανδρουλάκη

Πάμε τώρα στην εκλογή του νέου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως λένε οι πλέον στενοί συνεργάτες του καθώς και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, έχει ένα μεγάλο στόχο άμεσα. Να έχει διακριτούς ρόλους με τα άλλα κόμματα, κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς οφείλει να κάνει όλες τις κινήσεις ώστε να αποβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών στην οποία εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι κάτι που πολλοί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο χώρο των σοσιαλιστών περιμένουν. Να είναι δηλαδή το ΠΑΣΟΚ το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που θα έχει παρουσία στη σοσιαλιστική ομάδα. Όμως, μια τέτοια «εχθρική» κίνηση έναντι του Αλέξη Τσίπρα δεν θα πρέπει να αποτελέσει το «κλείσιμο του ματιού» προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ανδρουλάκης, λένε οι πλέον ψύχραιμοι πολιτικοί παρατηρητές, πρέπει να αποδείξει ότι είναι καλός ακροβάτης, ισορροπιστής που δεν θα δείξει ότι μοιάζει με «εκκρεμές» το οποίο πότε θα είναι κοντά στη ΝΔ και πότε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ένας διακριτός πολιτικός φορέας, ένας τρίτος δρόμος, και μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

***
Ο προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Θα σας πάω τώρα στην Κουμουνδούρου για να δούμε με ποιο προβληματισμό υποδέχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ τη νέα ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ- ΠαΣοΚ: Τρία είναι τα πρόσωπα που θα παρακολουθήσουν: Τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τον εκπρόσωπο Τύπου. Αυτοί οι τρεις θα είναι, κατά την Κουμουνδούρου, οι πρώτοι «άνθρωποι του προέδρου» που θα δώσουν ένα πρώτο στίγμα των πολιτικών προθέσεων του νεοεκλεγέντα προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την περαιτέρω πορεία του. Στο πλαίσιο αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ τηρούν στάση αναμονής και στρέφουν το βλέμμα τους στη συζήτηση στην Βουλή για τον προϋπολογισμό όπου όπως υποστηρίζουν θα φανούν το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα που θα δώσει στο κόμμα ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Το ύφος και η κατεύθυνση της κριτικής προς την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ θα δείξει κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αν μπορούν να προσδοκούν στη στάση του ΚΙΝΑΛ για ένα ευρύ αντικυβερνητικό μέτωπο ή αν ο κ. Ανδρουλάκης θα οριοθετήσει τέτοιες διαχωριστικές γραμμές τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση εμποδίζοντας τις γέφυρες επικοινωνίας.

***
«Γιώργο Φλωρίδη θα πάω να ψηφίσω…»

Απολύτως φυσιολογικά βρήκε τα αποτελέσματα των εκλογών για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Φλωρίδης. Ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ είχε μάλιστα τηλεφωνική επικοινωνία με τον νικητή των εκλογών Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά αυτή έγινε πριν από τις εκλογές του δευτέρου γύρου. Ήταν τότε που με ανάρτησή του καλούσε τον κόσμο να ψηφίσει και ξαφνικά δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Του είπε με αρκετή δόση χιούμορ «είδα την ανάρτησή του και πείστηκα να πάω να ψηφίσω». Ο Γιώργος Φλωρίδης, όπως λέει, ποτέ δεν απομακρύνθηκε από την παράταξη, η σχέση με τον χώρο παραμένει αναλλοίωτη και δεν άλλαξε. Όσον αφορά πιθανή πρόσκληση από τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιστρέψει στο κόμμα, λέει ότι «δεν επιδιώκω κάτι. Αυτή την προσπάθεια την στήριξα καθότι τη θεωρώ μια ιστορική ευκαιρία για την παράταξη». Κατά τον πρώην υπουργό, οι μεγάλες προκλήσεις είναι η πολιτική ενότητα του νέου ΠαΣοΚ, η διαμόρφωση μιας σύγχρονης πολιτικής ταυτότητας και η οργάνωση μιας αξιόπιστης και αξιόμαχης αντιπολίτευσης. Αυτό, πιστεύει πως θα οδηγήσει σε αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς υπέρ του νέου ΠαΣοΚ και σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

***
Διαμαντοπούλου: Ελπίδα στον χώρο και στην χώρα

Η Άννα Διαμαντοπούλου με ανάρτησή της το βράδυ της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη συμμετοχή και στην καθαρή νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, σημειώνει ότι του δίνει όλες τις δυνατότητες να στρέψει το κόμμα στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα δίνοντας ελπίδα στον χώρο και στην χώρα.

***
Χρυσόγονος:«Θα δούμε εάν, πως και πότε…»

Υπάρχει ένας αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση ανάμεσα στον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και στον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, και του συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου από τον καιρό που και οι δύο ήταν ευρωβουλευτές: «Είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και τον εκτιμώ», λέει ο κ. Χρυσόγονος, ο οποίος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα των εκλογών του δεύτερου γύρου, τα βρήκε απολύτως φυσιολογικά, γιατί ο κόσμος του ΠαΣοΚ για τον κ. Χρυσόγονο, έδειξε με την επιλογή του αίσθημα αυτοσυντήρησης και επιβίωσης. Θέλησε (αφού διαπίστωσε πως δε δεν υπήρχε άλλη λύση, ούτε ελπίδα} να εκλέξει έναν άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο. Όταν τον ρώτησα εάν θα ανταποκριθεί σε πιθανή πρόσκληση να συστρατευθεί στο ΠαΣοΚ μου είπε ότι «θα δούμε εάν, πως και πότε», αλλά μου επεσήμανε πως πάντοτε υπήρχε ανοικτός δίαυλος με τον Ανδρουλάκη.

***
Η μάχη του προϋπολογισμού

Η συζήτηση ξεκινά σήμερα το απόγευμα με τις ομιλίες των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων, για να κορυφωθεί το Σάββατο με την ομιλία του πρωθυπουργού Πρόκειται για τον δεύτερο προϋπολογισμό που ψηφίζεται εν μέσω πανδημικής κρίσης. Ο προϋπολογισμός του 2022 ψηφίζεται το ερχόμενο Σάββατο, με ονομαστική ψηφοφορία, η οποία λαμβάνει παραδοσιακά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

***
Το κόκκινα γιλέκα και η ευκαιρία ζωής

Το «Σχεδία Ηome», δημιουργήθηκε για να στηρίξει συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από την φτώχεια. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το συγκεκριμένο χώρο και συνομίλησε με τους ανθρώπους της Σχεδίας, για τον αγώνα που δίνουν απέναντι στις αντιξοότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της, η Kατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Οι άνθρωποι με τα κόκκινα γιλέκα, που συναντάμε στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνο με την αγωνία της επιβίωσης αλλά και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Δίνουν καθημερινό αγώνα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και χρειάζονται την έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξή μας, όλες τις μέρες, όχι μόνο τις γιορτινές». Κάθισε στο καφέ- εστιατόριο και έφαγε μαζί τους. Προτίμησε το χριστουγεννιάτικο μενού (αυτό με τις μπουκιές τυριού, τις σαλάτες και το χοιρινό με σάλτσα από ρόδι) πλήρωσε για το φαγητό της (όπως κάνουν όλοι στο εστιατόριο) και συζήτησε για αρκετή ώρα μαζί τους. Της είπαν προσωπικές ιστορίες, πώς έφτασαν σε αυτή την κατάσταση λέγοντας πως με τη Σχεδία τους δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής

***

Ο Σταύρος Μπένος και η Εύβοια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Βόρεια Εύβοια, όπου στις 10:30 θα προεδρεύσει σε σύσκεψη φορέων στο ΕΠΑΛ Ιστιαίας, στην οποία θα μετάσχει επίσης ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο. Στη σύσκεψη θα γίνει η παρουσίαση και συζήτηση του σχεδίου που έχει καταρτίσει η επιτροπή για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.

***
Ενας διαφορετικός Μπογδάνος

Πάμε τώρα σ΄έναν διαφορετικό Μπογδάνο. Σε έναν Μπογδάνο Ιντιάνα Τζόουνς που πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην ανακάλυψη αρχαίων αντικειμένων. Αξίας; Πλέον των 70 εκατ. δολαρίων υπολογίζεται η αξία των αρχαίων αντικειμένων που βρέθηκαν παράνομα στην κατοχή του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρντ. Ο ελληνικής καταγωγής βοηθός εισαγγελέα Μάθιου Μπογδάνος και ο καθηγητής Χρήστος Τσιρογιάννης αποκάλυψαν τη δράση του διάσημου συλλέκτη, αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει τους σπάνιους θησαυρούς. Να σημειώσω ότι, 47 εκ των οποίων είχαν κλαπεί από την Ελλάδα. Ο Στάινχαρντ βρέθηκε στο στόχαστρο του Μπογδάνου και του Τσιρογιάννη όταν είδαν ότι στην κατοχή του είχαν περιέλθει πολλά από τα αρχαία από το κατασχεμένο υλικό του εμπόρου Ρόμπερτ Χεκτ. Τον θυμάστε; Είναι γνωστός και από την υπόθεση Σχοινούσας, τα οποία κατάφεραν τελικά να αναχαιτήσουνυποχρεώνοντάς τον να τα επιστρέψει στους τόπους προέλευσής τους με αντάλλαγμα την ελευθερία του, σύμφωνα με την πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών.

***
Μια γυναίκα στην Ιερά Σύνοδο

Ήταν η πρώτη φορά που γυναίκα θα συμμετείχε στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Κάι δεν ήταν τόσο απλό τόσο για τους ιεράρχες, όσο και για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως που θα συνόδευε τον Πρωθυπουργό. Πήγαν μαζί στη Μονή Πετράκη, αλλά για να περάσουν στην μεγάλη Αίθουσα της Ιεραρχίας, η οποία έχει σχήμα αμφιθεατρικό και πού συνεδριάζει εκεί η Ιερά Σύνοδος, πέρασαν πρώτα από το εκκλησάκι της Μονής Πετράκη. Πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας άναψαν ένα κεράκι. Εν συνεχεία μετέβησαν στην αίθουσα της υποδοχής μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο. Τους προσφέρθηκαν πορτοκαλάδες και φρούτα και συζήτησαν με τον Αρχιεπίσκοπο αρκετά θέματα, κυρίως για την πανδημία, την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και για το εκκλησάκι (την ιστορία του) που άναψαν προηγουμένως κερί, καθώς και εκκλησιαστικά θέματα. Στη μεγάλη Αίθουσα της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος επέδωσε στον Πρωθυπουργό το Αναμνηστικό Μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την κοπή του οποίου αποφάσισε για να τιμήσει την Επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Κοινή διαπίστωση του Πρωθυπουργού και του Μακαριωτάτου αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αναγνωρίσθηκε επίσης η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορωνοϊού. Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας και ευχαρίστησε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τη γόνιμη συνεργασία.

***
Όταν δεν πιστεύουν σε γυναίκα γιατρό

Έγιναν σημαντικές αποκαλύψεις στην εκδήλωση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ισότητα των Φύλων, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Δεν ήταν μόνο οι δύο μαθητές λυκείου που μίλησαν πρώτοι ζητώντας να γίνει πράξη η ισότητα των φύλων, ούτε βεβαίως οι εργαζόμενες μητέρες που μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην αγορά εργασίας, αλλά ξεχώρισαν ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης ο οποίος αναφέρθηκε στην άρση των διακρίσεων ανάμεσα στα δύο φύλα που μπορεί να επιφέρει οφέλη για την οικονομία, καθώς και η καθηγήτρια Εντατικολογίας της Ιατρικής Σχολής Αναστασία Κοτανίδου που μίλησε για διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα στα νοσοκομεία. Είπε μάλιστα ότι πριν από πολλά χρόνια, όταν πήγε να εξετάσει έναν διακεκριμένο ασθενή την σταμάτησαν έξω από τον θάλαμό του λέγοντάς της να μην εισέλθει γιατί περιμένουν τον γιατρό. Και όταν τους είπε ότι αυτή είναι η γιατρός, τότε ο συνομιλητής της έδειξε να αιφνιδιάζεται ρωτώντας την εάν όντως είναι γιατρός, επειδή είναι γυναίκα. Μίλησε και ο Πρωθυπουργός και μάλιστα σε κάποια στιγμή χαμογελώντας είπε ότι ομιλεί ως «εργαζόμενος πατέρας» επισημαίνοντας την ανάγκη να σπάσουν στερεότυπα και να υπάρξει ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στα οικογενειακά βάρη