Αρχίζει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός για τα παιδιά 5-11 ετών και, όπως γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, 29.000 παιδιά έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών 5 – 11 ετών. Η επιτροπή εισηγήθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών, όπως είπε για τρεις λόγους: για την προστασία τους, για την απρόσκοπτη παρακολούθηση της διά ζώσης εκπαίδευσης αλλά και για την συνολική επιβράδυνση της πανδημίας μέσω της αύξησης των εμβολιασμών.

Σε σχέση με τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και μολυνθούν από κορωνοϊό, δημοσιεύτηκε μια μελέτη αναφορικά με τον κίνδυνο εισαγωγής παιδιών για νοσηλεία με μη ελεγχόμενο άσθμα. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής για νοσηλεία.

Παρενέργειες

Η κ. Θεοδωρίδου αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης στον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, σημειώνοντας ότι όσον αφορά σε πιθανές παρενέργειες, οι κίνδυνοι είναι μικροί αλλά υπαρκτοί.

Επισήμανε ότι οι παρενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικειωμένοι οι γονείς – ένας πυρετός, μια τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης.

«Προστατεύει την υγεία του παιδιού ο εμβολιασμός. Η νόσος είναι μεν από την αρχή και παραμένει ήπια, χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μικροί, όπως ο κίνδυνος του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C), μία περίπτωση στις 3.000 μπορεί να έχει σοβαρή έκβαση» πρόσθεσε.

Κατόπιν, επικαλέστηκε μελέτη για τον εμβολιασμό των παιδιών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet. Πρόκειται για μελέτη από τη Σκωτία για τον κίνδυνο εισαγωγής Covid σε ασθενείς με μη ελεγχόμενο άσθμα.

Από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω κοροναϊού.

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, είπε ότι στα παιδιά η δόση περιέχει το 1/3 του αντιγόνου που αντιστοιχεί σε ενήλικους, προσθέτοντας ότι και στα παιδιά γίνονται δύο δόσεις σε 21 μέρες, ενώ αν έχουν νοσήσει προηγουμένως, η δεύτερη δόση γίνεται μετά τους τρεις μήνες, αφού προηγηθεί και η σύσταση του παιδιάτρου.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο εμβολιασμός για covid στα παιδιά δεν πρέπει να διακόψει ή να ακυρώσει τον βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού με τα κλασικά εμβόλια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ανεπιθύμητες ενέργειες και τρίτη δόση

Υπενθύμισε ότι το εμβόλιο που χορηγείται στα παιδιά έχει μικρότερη δοσολογία από αυτή των ανηλίκων και γίνεται σε δύο δόσεις. Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει η δόση εμβολίου γίνεται μετά από τρεις μήνες.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι ότι ο εμβολιασμός των παιδιών κατά του κοροναϊού δεν θα πρέπει να εμποδίσει το συνολικό εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών.

Στη συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό. Όπως είπε οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις όπως μετά και από άλλους εμβολιασμούς, κάτι που φαίνεται από τα εκατομμύρια εμβόλια που έχουν χορηγηθεί στα παιδιά.

Αναφορικά με την τρίτη δόση, η Επιτροπή έχει εισηγηθεί τη χορήγησή της σε ευπαθή παιδιά άνω των 12 ετών, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλη πρόταση για εμβολιασμό παιδιών με την τρίτη δόση.

Όμικρον

Για την παραλλαγή Όμικρον, ανέφερε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας. Ωστόσο υπάρχουν και αισιόδοξα σημάδια. Αυτά είναι η νόσηση σε άτομα κάτω των 50 ετών, όπως και η μειωμένη θνητότητα. Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε, πως ακόμα είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Σχετικά με την τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη του CDC όπου φαίνεται πως μειώνεται η θνητότητα κατά 90% και 20 φορές ο κίνδυνος της σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικίες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο της τέταρτης δόσης, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή μόνο εικασίες μπορεί να γίνουν, ωστόσο η ίδια διατύπωσε την άποψη ότι η τέταρτη δόση θα ήταν καλό να γίνει μετά από διάστημα ενός έτους, όπως γίνεται με το εμβόλιο της γρίπης.