Με το χειμώνα προ των πυλών και τους πολίτες να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης καθώς η τιμή του πετρελαίου θεωρείται υψηλή για αρκετούς πολίτες τα στελέχη της Πυροσβεστικής εφιστούν την προσοχή καθώς όπως λένε μια σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή και συχνά με θύματα.

Παράλληλα μέσω ανάρτησης στο facebook η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή στους πολίτες που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό υπόστρωμα καθώς όπως αναφέρεται αποτελεί συχνή αιτία ηλεκτροπληξίας αλλά και εκδήλωσης πυρκαγιών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι πολίτες να αποσυνδέουν πάντα το προϊόν από την πρίζα όταν δεν είναι σε χρήση, να αποφεύγουν να κοιμούνται με το ηλεκτρικό υπόστρωμα σε λειτουργία και να ελέγχουν συχνά την συσκευή σε τακτά χρονικά διαστήματα για σημάδια φθοράς ή αλλοίωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Δεν είναι όμως μόνο τα τζάκια ή τα μαγκάλια σοβαρές εστίες κινδύνου για ένα σπίτι. Συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι και η αμέλεια των νοικοκυρών που φεύγουν από τον χώρο της κουζίνας ξεχνώντας αναμμένες τις ηλεκτρικές συσκευές, ενώ μια άλλη συνηθέστερη αιτία είναι τα ξεχασμένα αποτσίγαρα.

Άλλες βασικές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών σε κατοικίες είναι τα αναμμένα κεριά (που κάποιοι τα ανάβουν καθώς λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρισμού και έτσι δεν έχουν ρεύμα), τα καντήλια, η διαρροή από γκαζάκια, οι αναμμένες θερμάστρες, αλλά και οι απορροφητήρες, καθώς αν δεν έχει αντικατασταθεί έγκαιρα το φίλτρο υπάρχει κίνδυνος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται να προκληθεί ανάφλεξη επειδή αυτό είναι εμποτισμένο με λίπη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Πυροσβεστικής

Σχεδόν καθημερινά οι πυροσβέστες καλούνται να κατασβήσουν φωτιές σε διαμερίσματα ή μονοκατοικίες. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος σύμφωνα με τα οποία το 2019 καταγράφηκαν 5.238 πυρκαγιές σε κατοικίες, το 2020 – σε μια χρονιά που πολύς κόσμος έμεινε στα σπίτια του λόγω της καραντίνας για τον κορωνοϊό – ήταν 5.192 πυρκαγιές και φέτος (έως τις 30 Σεπτεμβρίου καθώς τα στοιχεία του 2021 είναι υπό επεξεργασία και θα οριστικοποιηθούν μετά το τέλος του έτους) έχουν σημειωθεί 3.885 πυρκαγιές σε οικίες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από το σύνολο των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στο γενικό αστικό περιβάλλον για το 2019 αυτές που εκδηλώθηκαν σε κατοικίες κατέχουν ως ποσοστό το 53,49% και για το 2020 το 75%.

Ως προς τα αίτια για τα έτη 2019 και 2020 το μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνει η κατηγορία «γυμνές φλόγες» δηλαδή φωτιές που έχουν ξεκινήσει από τζάκια, ξυλόσομπες κλπ . Ακολουθούν οι πυρακτωμένες επιφάνειες, τα υπολείμματα καπνίσματος και το βραχυκύκλωμα ενώ αρκετές υποθέσεις είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Αναφορικά με τα θύματα από τις πυρκαγιές σε σπίτια τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνουν πως αρκετοί είναι ηλικιωμένοι καθώς διαμένουν μόνοι τους και συνήθως είναι άτομα με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν άμεσα να εγκαταλείψουν το χώρο εφόσον διαπιστώσουν καπνούς ή φλόγες.

Κομβικό θέμα είναι η πρόληψη για τις πυρκαγιές σε σπίτια με τους πυροσβέστες να θέτουν μια σειρά ερωτήματα όπως πόσοι διαθέτουν στις κατοικίες τους πυροσβεστήρες, πόσοι δεν προχωρούν στην αγορά ενός πυροσβεστήρα με το δεδομένο πως δεν είναι υποχρεωμένοι για κάτι τέτοιο και θεωρώντας πως δεν πρόκειται ποτέ να τον χρησιμοποιήσουν, πόσοι γνωρίζουν πως να σβήσουν μια φωτιά και επίσης πόσοι έχουν φροντίσει να λάβουν μέτρα πυροπροστασίας σε σπίτια όπου διαμένουν ηλικιωμένοι ή άτομα με κινητικά προβλήματα.

Συμβουλές προστασίας

Μιλώντας στο «Βήμα» αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι συσκευές θέρμανσης αποτελούν σημαντική αιτία πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε οικίες, κυρίως τους χειμερινούς μήνες προσθέτοντας ότι «έχει διαπιστωθεί ότι, τόσο η ελλιπής ενημέρωση, όσο και η απουσία προληπτικών ενεργειών, οδηγούν σε άσχημες και επικίνδυνες καταστάσεις».

Παράλληλα παρουσιάζουν μερικές απλές ενέργειες για να προστατέψουν τους πολίτες από τον κίνδυνο πυρκαγιάς

– Αντικείμενα, τα οποία αναφλέγονται εύκολα, θα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση, τουλάχιστον, ενάμιση μέτρου από οποιαδήποτε εστία θέρμανσης.

– Υλικά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα και συσκευές, παράγουν ιδιαίτερα εύφλεκτους ατμούς, συνεπώς, κατά τη χρήση τους, δε θα πρέπει να ενεργοποιούνται θερμαντικά σώματα.

– Να χρησιμοποιείται μόνο εγκεκριμένος εξοπλισμό από επίσημο οργανισμό και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που φέρει το ειδικό σήμα EU και φροντίζουν οι πολίτες να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή

– Οι ενεργοποιημένες φορητές θερμαντικές εστίες δε θα πρέπει: Να μεταφέρονται από δωμάτιο σε δωμάτιο, να σκεπάζονται με καλύμματα, να χρησιμοποιούνται χωρίς προστατευτικό πλέγμα και να παραμένουν αναμμένες κατά την διάρκεια του ύπνου ή όταν φεύγουμε από το σπίτι.

Ακόμη πρέπει να ελέγχονται και να καθαρίζονται τακτικά τις καμινάδες, ενώ στο αναμμένο τζάκι να τοποθετείται υποχρεωτικά σταθερό και ανθεκτικό προστατευτικό. Επιπροσθέτως να τοποθετούνται πυρανιχνευτές και φορητοί ανιχνευτές αερίου, σε χώρους που υπάρχουν θερμάστρες υγραερίου – φυσικού αερίου. Επίσης εάν διαπιστωθεί οσμή υγραερίου στο χώρο δε θα πρέπει να τίθεται σε λειτουργία κανένα θερμαντικό σώμα και να ανάβουν το ηλεκτρικό φως, σπίρτο, αναπτήρα, ή οποιαδήποτε γυμνή φλόγα.