Αυξημένα είναι τα επίπεδα συναγερμού στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες ώρες έπειτα από το περιστατικό έξω από την κλινική στο Λίβερπουλ, με την ανατίναξη ενός ταξί από εκρηκτικά που έφερε μαζί του επιβάτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη χώρα αναβαθμίστηκε από «σημαντικό» σε «σοβαρό», πράγμα που σημαίνει ότι μια επίθεση κρίνεται πλέον ως «πολύ πιθανή».

Η κίνηση αυτή επιβεβαιώθηκε από την υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, ενώ οι αστυνομικοί στο Λίβερπουλ συνέλαβαν τέσσερα άτομα για την έκρηξη που σκότωσε τον επιβάτη μέσα στο ταξί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αυξήσει το επίπεδο απειλής σε «σοβαρό» τον Νοέμβριο του 2020 μετά από μια σειρά επιθέσεων στην Ευρώπη. Υποβαθμίστηκε σε «σημαντικό» τον Φεβρουάριο μετά από «σημαντική μείωση» των περιστατικών.

Αγνωστα τα κίνητρα

Ο επιβάτης του ταξί φαίνεται ότι κατασκεύασε τον «αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό» που προκάλεσε την έκρηξη, δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής.

Παράλληλα, σημείωσε πως συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί το κίνητρο του άνδρα που μετέφερε τη βόμβα και τελικά σκοτώθηκε, καθώς και γιατί η έκρηξη σημειώθηκε εκείνη τη στιγμή.

«Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες πολέμου σε μικρή απόσταση από το νοσοκομείο και ότι η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί. Για την ώρα, ωστόσο, δεν έχει προκύψει κάποια διασύνδεση» επεσήμανε ο βοηθός διοικητής της αστυνομίας του Ευρύτερου Μάντσεστερ και επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ΒΔ Αγγλίας, Ρας Τζάκσον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει πραγματοποιηθεί και τέταρτη σύλληψη μετά από τις συλλήψεις τριών ανδρών το βράδυ της Κυριακής.

Επίσης, η αστυνομία έχει εντοπίσει «σημαντικά ευρήματα» σε μία διεύθυνση του Λίβερπουλ όπου διεξήχθησαν έρευνες.