Επιτείνουν την ανησυχία του κόσμου οι αντικρουόμενες απόψεις που διατυπώνουν τις τελευταίες μέρες επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα επιπλέον μέτρα που πρέπει ή δεν πρέπει να ληφθούν.

Τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά σε εφιαλτικά νούμερα, και ο αριθμός των διασωληνωμένων προκαλεί τριγμούς στα δημόσια νοσοκομεία, αυτή η διγλωσσία όχι μόνο επιτείνει τον φόβο του κόσμου αλλά πολύ χειρότερα, αποκαλύπτει σε ένα βαθμό έλλειψη στρατηγικής.

Το ένστικτο

Αυτό που φαίνεται ότι πολλοί δεν έχουν παρατηρήσει, είναι ότι ήδη εδώ και μέρες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, εμβολιασμένοι και μη, όλες τις ώρες της μέρας, φορούν τη μάσκα τους ακόμη και όταν περπατούν σε δρόμο που δεν είναι πολυσύχναστος, αντιλαμβανόμενοι την αξία των ατομικών μέτρων προστασίας.

Πρόκειται για μία ενστικτώδη αντίδραση επιβίωσης σε ένα ρευστό τοπίο που σχηματοποιείται όχι μόνο από τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και την κατάσταση πολέμου στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα αλλά και από τα επιστημονικά δεδομένα για τα εμβόλια, τις αναγκαίες δόσεις, και την αποτελεσματικότητά τους που αναθεωρούνται με ταχύτερο ρυθμό.

Δεν αφορά τον καθένα μας

Η ανησυχία αυτή, για το αν θα υπάρξει lockdown για τους ανεμβολίαστους, αν θα χρειάζεται rapid test στα σουπερμάρκετ και στα κρεοπωλεία, στα μπακάλικα, στα μίνι μάρκετ, δεν εξαντλείται μόνο στον μικρόκοσμο του κάθε ανθρώπου αλλά επεκτείνεται και σε οικονομικές δομές της κοινωνίας, σε επαγγελματικούς κλάδους όπως η εστίαση, εκπρόσωποι των οποίων εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες από τους περιορισμούς στους οποίους έχουν υπαχθεί.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας είχαν εμβολιαστεί πλήρως περί τα 6.500.000 κάτοικοι αυτής της χώρας, δηλαδή το 61,8% του γενικού πληθυσμού, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη μίας τεράστιας δεξαμενής ανθρώπων αποφασισμένων ως φαίνεται να μην κάνουν ούτε την πρώτη δόση.

Οι άνθρωποι αυτοί, τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια στον αριθμό και σε ένα μεγάλο ποσοστό, προχωρημένης ηλικίας, δεν νιώθουν απλώς κάθε μέρα όλο και πιο αποκλεισμένοι από τη ζωή αλλά αλλά και ευάλωτοι στον ψυχολογικό αντίκτυπο αυτής της βαβέλ απόψεων, θέσεων και εικασιών που διασπείρονται με ταχύτητα μεγαλύτερης από τον ίδιο τον ιό.

Οσο πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα και ο αριθμός των νεκρών τις 17.000 αποδεικνύεται ότι κάθε μέτρο προστασίας του γενικού πληθυσμού απέναντι στο πανδημικό κύμα έχει αξία μέχρι την επόμενη μετάλλαξη. Οι προσδοκίες του κόσμου ότι με τις δύο δόσεις εμβολίων θα ήταν εφόρου ζωής προστατευμένος, επειδή αυτό θα στερούσε τη δυνατότητα στον ιό να πειραματιστεί με νέες μεταλλάξεις, αναιρέθηκαν με την παραδοχή ότι όχι μόνο είναι απαραίτητη μία τρίτη δόση  αλλά και πως πλέον κάθε χρόνο θα χρειάζεται να γίνει ακόμη μία.

Πονάνε τα 10 ευρώ

Τόσο οι εμβολιασμένοι που δεν ξέρουν αν πρέπει ή όχι να παρέλθει το εξάμηνο για να κάνουν την τρίτη δόση όσο και οι ανεμβολίαστοι που θα πρέπει να πληρώνουν 10 ευρώ το rapid test για αγοράσουν ένα μπουκάλι γάλα στο μίνι μάρκετ που κοστίζει ενάμισυ ευρώ, αν ισχύσουν τα φημολογούμενα μέτρα, πλέουν στην ίδια θάλασσα αβεβαιότητας.

Ηδη το rapid test – εισιτήριο των 10 ευρώ φέρουν βαρέως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που πρέπει να μπουν σε κάποιο κατάστημα για να πληρώσουν τον λογαριασμό του κινητού τους, για να μπουν στην τράπεζα, για να αγοράσουν ένα ρούχο από ένα εμπορικό κατάστημα, οτιδήποτε από οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα.

«Υπάρχει διστακτικότητα. Δεν μπαίνει μέσα ο κόσμος που είναι ανεμβολίαστος. Πριν ισχύσει αυτό, θα περνούσαν την πόρτα, θα ρωτούσαν κάτι για κάποιο ρούχο, θα έβλεπαν ή θα δοκίμαζαν κάτι άλλο, 3 στους 10 κάτι θα έπαιρναν. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό, αποθαρρύνονται ακόμη και κάποιοι οι πλήρως εμβολιασμένοι να δείχνουν πιστοποιητικό και ταυτότητα απλά για να κάνουν μία ερώτηση για κάτι που είδαν στην βιτρίνα», ανέφερε στο in.gr, υπεύθυνος μεγάλου εμπορικού καταστήματος στην οδό Σταδίου.

Αναζητώντας άκρη

Το πρωί της Δευτέρας, τα όσα συμβαίνουν με την επέλαση της πανδημίας, απασχόλησαν την καθιερωμένη σύσκεψη στο Μαξίμου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει νέα μέτρα και όπως το έθεσαν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό, «η πίεση κάποιων ειδικών για νέα μέτρα υπάρχει, η κυβέρνηση αναμένει και τις εισηγήσεις της τακτικής Σύσκεψης των ειδικών, όμως μέτρα όπως η διπλή μάσκα και ανάλογα μέτρα δεν είναι στο τραπέζι».

«Το μόνο που είναι προς συζήτηση αφορά στην εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου στο Δημόσιο. Επίσης, δεν εξετάζεται να είναι η υποχρεωτική η τρίτη δόση».

Την ίδια στιγμή όμως, άλλες πληροφορίες έλεγαν ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που αναμένεται να συσκεφτεί κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη, αναμένεται να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, έχοντας εστιάσει την προσοχή τους περισσότερο στο… «μάσκα παντού», δηλαδή στην πιο αυστηρή χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Είναι γνωστό πως κάποιοι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της χρήσης διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ναι ή όχι;

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε ότι είναι πιθανό να απαιτούνται περισσότερα τεστ από τους ανεμβολίαστους για να κινηθούν ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί lockdown. «Όταν 3 στους 4 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί, προφανώς και δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα επαναφοράς οριζόντιων περιοριστικών μέτρων, τα οποία βλάπτουν σοβαρά την Οικονομία και έχουν το αντίθετο πλέον αποτέλεσμα, όπως είδαμε και στο τελευταίο lockdown. Από ένα σημείο και μετά τέτοιου είδους μέτρα δεν φέρνουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Άρα οι δράσεις μας πρέπει να είναι απολύτως εστιασμένες και στοχευμένες στο να πείσουμε ανθρώπους που ακόμη διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο».

Ομως επειδή το lockdown έχει ικανοποιητικό βαθμό ελατότητας, σαν τα μέταλλα που σφυρηλατούνται υπό πίεση, μπορεί να λάβει τη μορφή σιδηρούν παραπετάσματος για τους ανεμβολίαστους, όπως το έθεσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά τους ανεμβολίαστους. Στο τραπέζι είναι ακόμη και το lockdown για όσους δεν έχουν σπεύσει στα εμβολιαστικά κέντρα»