Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιδεινώνονται με γεωμετρική πρόοδο και τα «μαύρα» ρεκόρ στον αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού να διαδέχονται το ένα το άλλο, η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία λαμβάνει ασφυκτικές διαστάσεις, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό τόσο στα κυβερνητικά κλιμάκια, όσο και στους επιστήμονες, δεδομένου ότι οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες.

Το τελευταίο 24ωρο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 6.950 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Επίσης, καταγράφηκαν 72 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχονται σε 551.

Πολλά κρούσματα, λίγα τεστ

Την ανησυχία πάντως από τα σημερινά στοιχεία επιτείνει το γεγονός ότι οι επτά και πλέον χιλιάδες κρούσματα συνοδεύονται από αρκετά χαμηλό αριθμό τεστ.

Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν μόλις 107.798  έλεγχοι για Covid-19. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό θετικότητας εκτοξεύτηκε στα ύψη, καθώς ανέρχεται στο 6,44%.

Συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο, τα τεστ που είχαν διενεργηθεί ήταν  261.056   και η θετικότητα ανερχόταν στο  1,48% . Άρα, σε σχέση με χθες το ποσοστό θετικότητας τετραπλασιάστηκε.

Rapid test στα σούπερ μάρκετ, διπλή μάσκα στα ΜΜΜ και υποχρεωτική η τρίτη δόση

Κορύφωση με 7.400 κρούσματα αρχές Δεκέμβρη με πτώση στα 2.500 έως την Πρωτοχρονιά, προβλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας συστήνει διπλή μάσκα στα Μέσα Μεταφοράς και την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με rapid test.

«Η ασφάλεια στους κλειστούς χώρους είναι ο κρίσιμος κρίκος προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης, γι’ αυτό καλό θα ήταν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν ράπιντ τεστ ακόμα και για τα σουπερμάρκετ», είπε ο κ. Σαρηγιάννης αναφερόμενος στην αναγκαιότητα χρήσης διπλής μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης -μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8- τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας στην τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 65 ετών.

«Αυτή την στιγμή είμαστε σε μια ήπια μείωσης της αύξησης. Περιμένουμε μια κορύφωση στις αρχές Δεκεμβρίου πανελλαδικά, ανάμεσα στην 1η-3η Δεκεμβρίου, της τάξεως των 7400 κρουσμάτων μάξιμουμ σαν κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, άρα πολύ πιο κάτω από τις 9.000-10.000 που έχουν συζητηθεί και αυτό οφείλεται στην αύξηση των τεστ» τόνισε ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Πότε αναμένεται πτώση των κρουσμάτων

Γύρω στα 3.500 θα πέσουν τα κρούσματα τα Χριστούγεννα, εκτιμά ο κ. Σαρηγιάννης και γύρω στα 2.500 κοντά στην Πρωτοχρονιά. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί προς τα κάτω, προϋποθέτοντας ότι θα κάνουμε αυτά που πρέπει και ότι θα διατηρήσουμε τα τεστ. Επίσης αυξάνεται ο εμβολιασμός και όσο συμβαίνει αυτό τόσο καλύτερα θα πηγαίνουμε, υπογράμμισε.

«Κάνουμε ουσιαστικά τώρα, αυτό που ζητούσαμε να γίνει από την αρχή. Δεν μιλάμε μόνο για τα τεστ που υποχρεούνται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι και τα παιδιά αλλά και για την αύξηση των μοριακών και ράπιντ τεστ που κάνει ο ΕΟΔΥ».

Ο κ. Σαρηγιάννης, συμπλήρωσε πως θα έπρεπε να κάνουν ένα σελφ τεστ την εβδομάδα και οι εμβολιασμένοι, υποχρεωτικό αλλά δωρεάν. Για τους μαθητές, θα πρέπει να παραμείνουν τα δύο σελφ τεστ, καθώς έχει κατορθωθεί με αυτόν τον τρόπο να μην ξεφύγει το πρόβλημα στα σχολεία, διότι τα δημοτικά λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα. Από την στιγμή που αυξάνεται η διασπορά, ναι μεν το ποσοστό των παιδιών που έχουν κολλήσει δεν είναι πολύ μεγάλο, αλλά ο αριθμός μεγαλώνει σημαντικά.