Σε νέα ιστορικά υψηλά ανήλθαν τη Δευτέρα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα σχόλια της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ότι αργεί ακόμα η αύξηση των επιτοκίων.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, αλλά θα εξασθενίσει το επόμενο έτος και θα παραμείνει μεσοπρόθεσμα εντός του στόχου του 2%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,35% στις 488,43 μονάδες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε και ο γερμανικός DAX, σημειώνοντας άνοδο 0,3% στις 16.148,64 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40, που ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 7.128,63 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,05% στις 7.351,86 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,5%, ενώ ο ισπανικός IBEX έκλεισε με μικρά κέρδη 0,2%.

Οι μετοχές της Royal Dutch Shell ενισχύθηκαν 2,1% μετά την ανακοίνωση του ενεργειακού κολοσσού ότι θα απλοποιήσει την επιχειρηματική της δομή και θα μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ολλανδία. Η κίνηση ανακοινώνεται επίσης μερικούς μήνες αφότου ολλανδικό δικαστήριο διέταξε τη Shell να επισπεύσει τα σχέδιά της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, απόφαση εναντίον της οποίας η Shell έχει ασκήσει έφεση.

Στον αντίποδα, η ισπανική τράπεζα BBVA κατρακύλησε 4,3% στον απόηχο της προσφοράς της για την εξαγορά του υπόλοιπου της Garanti BBVA έναντι 2,25 δισ. ευρώ.