Την ψυχραιμία και την προσοχή επιστρατεύουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την διπλή «απειλή» από το υγειονομικό και ενεργειακό μέτωπο προς την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι εκτιμήσεις μιλούν για βραχυπρόθεσμες πιέσεις ωστόσο το μήνυμα είναι πως χρειάζεται  ψυχραιμία αυτή την ενδιάμεση περίοδο, που όπως τονίζεται  έχουμε μία καλή περίοδο που θα πάμε καλά.

Ωστόσο, τονίζουν οι ίδιες πηγές πως έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα, από την ενέργεια πανδημία, πληθωρισμό κλπ, και θέλει να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση  της οικονομίας και στο δημοσιονομικό,  σε μία μεταβατική περίοδο. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μέχρι να μπούμε σε ήρεμα νερά έχουμε μία θύελλα. Και την ώρα που πλησιάζουμε στο λιμάνι έχουν σκάσει πολλά κύματα. Πρέπει να κρατήσουμε το σκάφος σταθερό για να μπούμε στο λιμάνι.

Πηγές του υπουργείου επισήμαναν για το θέμα της ακρίβειας πως πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή και να εξεταστούν όλα τα δεδομένα πριν ληφθούν αποφάσεις για τη λήψη μέτρων. Πριν να έχουμε τα δεδομένα δεν μπορούμε να δημιουργούμε κλίμα, τονίζουν οι ίδιες πηγές και  θέλει ψυχραιμία αυτή η ενδιάμεση περίοδος, να μη δημιουργούμε κλίμα ούτε όμως με τον πληθωρισμό.

Εξετάζεται προσεκτικά το σκέλος των πιέσεων από την ακρίβεια και οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει σκέψη για διανομή μερίσματος αλλά ότι είναι στο τραπέζι περισσότερο έκτακτες παρεμβάσεις για τους πληττόμενους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι τα έσοδα πάνε καλά, όμως πάνω σε ένα στρώμα μεγάλου ελλείμματος την έννοια μέρισμα θα πρέπει να το βγάλουμε από το λεξιλόγιο μας. Με αυτό που συμβαίνουν στη οικονομία δεν μπορεί να αποκλειστούν θα υπάρξουν μέτρα για νοικοκυριά που πλήττονται και επιχειρήσεις. Και ότι η κυβέρνηση θα προσαρμόζει την δημοσιονομική πραγματικότητα με βάση τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά. Όμως έγινε σαφές από τις ίδιες πηγές ότι το μέρισμα δεν υπάρχει ως έννοια, μέτρα ανάγκης μπορεί να υπάρξουν.

Σταϊκούρας για κοινωνικό μέρισμα

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στα στα Παραπολιτικά 90,1, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να μείωσει την ανεργία και τη φτώχεια και να αυξήσει τις απολαβές των εργαζομένων.

Πηγή ΟΤ