Με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Παρέχουν πυρηνική υποστήριξη στην Ελλάδα» η τουρκική εφημερίδα Milli Gazete δημοσιεύει συνέντευξη του θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατου ναυάρχου Τζιχατ Γιαϊτζί, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υπάρχει «πυρηνική απειλή» κατά της Τουρκίας λόγω της στρατιωτικής συμμαχίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Ο Γιαϊτζί, τέως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, προειδοποιεί την Άγκυρα για τις «αμυντικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων» που έχει συνάψει η Ελλάδα με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Ανέφερε μάλιστα με νόημα τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή πως «στο πλευρό μας βρίσκεται η μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ», εννοώντας τη Γαλλία. «Απειλούν πως θα χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια εναντίον μας. Αυτό είναι διεθνές έγκλημα».

Αυτό ισχυρίζεται ο Γιαϊτζί, παρερμηνεύοντας σκοπίμως τη δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού και ζητώντας από τον Ερντογάν να φέρει το θέμα στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας Γαλλία και Ελλάδα.

Ανατολική Μεσόγειος

Ο «πατέρας» του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου υποστήριξε ότι οι ακτές της Ελλάδας δεν αποτελούν κομμάτι της περιοχής και γι’ αυτό δεν πρέπει να έχει λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ισχυρίζεται, η χώρα μας δεν θα πρέπει να θεωρείται νησιωτική.