Νέος πονοκέφαλος προέκυψε για τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς φέρεται να υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, την ώρα που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της αντιπολίτευσης «Cumhuriyet» ωστόσο, ο «σουλτάνος» δεν την έκανε δεκτή, προς το παρόν τουλάχιστον.

Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα «λόγω της ραγδαίας αύξησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, της υποτίμησης της τουρκικής λίρας και των δυσκολιών στη μεταφορά κεφαλαίων στο υπουργείο Οικονομικών, ο Λουτφί Ελβάν παραιτήθηκε από τη θέση του».

Ο Ελβάν φέρεται να μην έχει καλές σχέσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος διορίστηκε υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, με τους δύο άνδρες να εκφράζουν ανοιχτά τις διαφωνίες τους για τη νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη θέση του Ελβάν, αν γίνει αποδεκτή τελικά η παραίτησή του, θα διοριστεί είτε ο Αλμπαϋράκ είτε ο Νεμπάτι και ο Αλμπαϊράκ θα διευθύνει το υπουργείο παρασκηνιακά.

«Ο πρόεδρος δεν έχει δεχθεί προς το παρόν την παραίτηση του Ελβάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει, καθώς γίνονται αξιολογήσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Πάντως, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, διέψευσε την είδηση περί παραίτησης του υπουργού Οικονομικών.

Αντιδρώντας μέσω Twitter, ο Φαχρετίν Αλτούν έγραψε ότι: «Ο υπουργός Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, είναι στη θέση του. Οι δήθεν ειδήσεις είναι ψέματα. Είναι κακό να προσπαθείς να δημιουργείς ψεύτικες ατζέντες με τέτοιες αβάσιμες ειδήσεις για οποιονδήποτε λόγο. Οφείλετε στην κοινή γνώμη μια συγγνώμη!»

Σημειώνεται πως αντίστοιχες φήμες είχαν κυκλοφορήσει προ ημερών για τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο της διπλωματικής κρίσης που  προέκυψε σχετικά με τους δέκα πρέσβεις οι οποίοι ζήτησαν την απελευθέρωση του κρατούμενου Οσμάν Καβαλά.